Energie besparen? Ontdek uw voordeel met de EIA!

De overheid ondersteunt ook in 2017 weer ondernemers die investeringen doen in energiebesparende technieken. Indien u van plan bent om in 2017 uw bedrijf met kleine of grote investeringen te verduurzamen dan biedt de EIA weer een aantrekkelijk voordeel!

EIA-regeling

De EIA (Energie-Investeringsaftrek) -regeling is bedoeld om het Nederlands bedrijfsleven te stimuleren energiebesparende technieken te implementeren. Indien u als ondernemer energiebesparende bedrijfsmiddelen aanschaft of investeert in duurzame energie levert dat via de EIA regeling dubbel voordeel op: uw energiekosten dalen én u betaalt minder belasting.

Fiscaal voordeel

Met de EIA wordt 55,5% van de investeringskosten in mindering gebracht op de fiscale winst. Hierdoor draagt u minder winstbelasting af aan de Belastingdienst. Met een vennootschapsbelasting van 25% is het netto voordeel bijna 14%.

Wat komt in aanmerking?

Voor de EIA komt een breed scala aan investeringen in aanmerking.

 • Aanpassingen en investeringen in gebouwen
  Denk hierbij aan LED-verlichting, isolatiemaatregelen of klimaatsystemen voor het verwarmen en koelen van een pand;
 • Aanschaf of vervanging van productieprocessen
  Hierbij kunt u denken aan warmtepompen, energiezuinige koelinstallaties en drogers of warmtekrachtinstallaties. Onderdelen van een productieproces of zelfs een geheel nieuwe productielijn kan in aanmerking komen;
 • Investeringen in transportmiddelen
  Voorbeelden zijn elektromotoren en energiezuinige scheepsmotoren, maar ook navigatietechnieken die zorgen voor brandstofbesparing komen in aanmerking;
 • Duurzame energie opwekking systemen
  Indien u investeert in duurzame energieopwekkingssystemen kan de EIA ook interessant zijn. Onder meer zonnepanelen en warmte- koude opslag zijn terug te vinden op de EIA lijst. Wel is het belangrijk om ook de mogelijkheden van andere regelingen zoals SDE+ te analyseren, omdat het netto voordeel hoger kan zijn.

Indien u wilt weten of uw investering in aanmerking komt en welke regeling het meeste voordeel oplevert neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Voorwaarden voor een aanvraag

 • Uw onderneming is belastingplichtig en gevestigd in Nederland;
 • U investeert een minimum bedrag van €2.500,- en activeert het bedrijfsmiddel op de balans;
 • Indien er een vergunning is vereist voor de beoogde investering is deze reeds aan u verleend;
 • Het bedrijfsmiddel is nog niet algemeen gangbaar in Nederland;
 • Na opdracht tot levering moet binnen 3 maanden een EIA aanvraag zijn ingediend.

Belangrijk om te weten

 • Zowel aanschafkosten (aankoopbedrag van het bedrijfsmiddel) als voortbrengingskosten; (kosten voor het monteren/installeren van het bedrijfsmiddel) komen in aanmerking;
 • De EIA kan in combinatie met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek worden aangevraagd;
 • Indien uw installatie niet op de Energielijst staat kan toch gebruik worden gemaakt van de EIA. Informeer naar de mogelijkheden!

Meer weten?

Meer informatie over de EIA of wilt u weten welke investeringen voor subsidie in aanmerking komen? Bel gerust: 010 - 243 06 53 Neem contact op
 
 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

* Verplichte velden

SLUIT