Subsidie internationale marktgerichte R&D

Het best bewaarde geheim van Europa vinden wij… de Eurostars regeling! Want hoewel iedereen de mond vol heeft van het MKB is dit een regeling die daadwerkelijk voor deze doelgroep is bestemd. En de statistieken bewijzen het: 65% van de gehonoreerde aanvragers is MKB. Voor Nederland is €18 miljoen gereserveerd voor 2018.

Onderstaand hebben wij de voordelen van de regeling voor u opgesomd.

Bottum-up

Het Eurostars programma stimuleert innovatieprojecten die in de onderzoeks- en ontwikkelingsfase zitten en staat open voor alle technologiegebieden; dus geen thematische restricties!

Hoge budgetten

Het totale budget voor het Eurostars is ruim € 1.100 miljoen. Het Nederlandse budget is ruim € 18 miljoen per jaar. Subsidiepercentages variëren van 25 tot maximaal 50% en de maximale subsidie vanuit RVO bedraagt € 500.000,- per project.

Vóór het mkb

Vanuit het Europese samenwerkingsverband waarvoor Eurostars wordt aangevraagd is voor het mkb een belangrijke rol weggelegd als projectcoördinator en uitvoerder. Minimaal 50% van de projectkosten dienen te worden gedragen door het mkb. Samenwerking kan tussen enkel mkb’s, maar indien wordt samengewerkt met grote bedrijven en/of kennisinstellingen is dat ook mogelijk. Wat vaak goed werkt, is samenwerking binnen de innovatieketen, zoals met een toeleverancier, een productiepartner of een potentiële klant. In een typisch Eurostars-project werken drie tot vier partijen samen uit twee tot drie verschillende Eurostarslanden.

Steeds meer Eurostarslanden

Ook organisaties uit Canada en Zuid-Afrika mee mogen doen aan Eurostars projecten. Er zijn momenteel 36 Eurostars landen, te weten de 27 EU-landen, Noorwegen, IJsland, Zuid-Afrika, Zwitserland, Kroatië, Israël, Turkije, Canada en Zuid-Korea.

Snel in de beoordeling, weinig bureaucratisch

Een aanvraag voor Eurostars beslaat 2 fases. De eerste fase is een aanvraag in Brussel waar de projecten inhoudelijk worden beoordeeld. Wanneer het project positief is beoordeeld en gerangschikt volgt de feitelijke subsidieaanvraag bij de nationale subsidieverstrekker RVO. De totale time-to-contract bedraagt ongeveer 7 maanden.

Relatief hoge slaagkans

Het statisch slagingspercentage voor Eurostars ligt gemiddeld op 23%. Dit is relatief hoog in vergelijking met andere Europese subsidieprogramma’s zoals het SME-instrument. Ook Craeghs heeft goede ervaringen met het Eurostars programma en begeleidt momenteel een aantal goedgekeurde projecten in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Luxemburg.

Twee aanvraagrondes per jaar

Aanvragen kunnen tijdens twee jaarlijkse aanvraagrondes worden ingediend bij het EUREKA-secretariaat. De eerste aanvraagronde van 2018 zal sluiten op 1 maart 2018.

Meer weten?

Voor meer informatie over de regeling, de voorwaarden, indieningsmogelijkheden en sluitingsdata kunt u altijd contact met ons opnemen op telefoonnummer 010 - 243 06 53 of stuur een e-mail naar info@craeghs.nl

Neem contact op
 
 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

* Verplichte velden

SLUIT