SBIR - Plantaardige eiwitten op het bord

Oproep aan ondernemers om nieuwe aantrekkelijke producten op basis van plantaardige eiwitten te ontwikkelen, met bijbehorende marktstrategie, zodat deze een belangrijke plaats in het dagelijkse eetpatroon zullen krijgen.


SBIR, innovatie in opdracht

Het Small Business Innovation Research Programma (SBIR) is een competitie, waarbij de ondernemingen met de beste offertes een opdracht krijgen voor een haalbaarheidsonderzoek. De ondernemingen met de meest kansrijke haalbaarheidsonderzoeken krijgen opdracht hun product verder te ontwikkelen. Binnen het SBIR is een nieuwe oproep geopend gericht op plantaardige eiwitten op het bord.

Het doel van deze oproep is het bevorderen van de humane consumptie van plantaardige eiwitten (e.g. producten op basis van peulvruchten, paddenstoelen, zeewier en algen). Ondernemers worden opgeroepen om nieuwe aantrekkelijke producten op basis van plantaardige eiwitten te ontwikkelen, met bijbehorende marktstrategie, zodat deze een belangrijke plaats in het dagelijkse eetpatroon zullen krijgen.

De nieuwe producten zullen daarom ook aantrekkelijk en betaalbaar voor de consument moeten zijn. Het gaat om producten voor alle reguliere maaltijden, maar ook om producten als snacks of voor bij de borrel.

Projectidee indienen

De beste ideeën krijgen een opdracht voor een haalbaarheidsonderzoek (fase 1). In totaal is er voor deze oproep een bedrag van € 1,8 miljoen beschikbaar.

Per haalbaarheidsonderzoek is maximaal € 30.000 (inclusief btw) per project beschikbaar. In totaal is voor fase 1 een budget van € 400.000 (inclusief btw) beschikbaar. Het aantal te honoreren projecten voor fase 1 is afhankelijk van de prijs en de kwaliteit van de best beoordeelde offertes in deze fase.

Ondernemers die met goed resultaat het haalbaarheidsonderzoek (fase 1) hebben afgerond worden uitgenodigd om voor fase 2 een uitgewerkt project in te dienen. Het maximumbedrag per project in fase 2 bedraagt € 250.000 (inclusief btw). Voor fase 2 is een totaalbudget van € 1,4 miljoen beschikbaar.

Offertes kunnen tot en met 30 april 2017, 17.00 uur, worden ingediend.

Randvoorwaarden

  • De voorstellen moeten erop gericht zijn een aanmerkelijke bijdrage te leveren aan een blijvend hogere consumptie van duurzaam geproduceerde plantaardige eiwitten;
  • De voorstellen moeten aandacht besteden aan transparante, korte en duurzame productieketen;
  • De te ontwikkelen producten moeten passen binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum Nederland en vallen binnen de Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad;
  • Daarnaast moet het product voldoen aan de Novel Food richtlijn.


Meer weten?

De SBIR-oproepen zijn toegankelijk voor alle bedrijven, klein of groot, zolang zij afkomstig zijn uit de EU. Voor meer informatie over de SBIR-subsidies, de voorwaarden, indieningsmogelijkheden en sluitingsdata kunt u contact met ons opnemen op telefoonnummer 010 - 243 06 53.
Neem contact op
 
 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

* Verplichte velden

SLUIT