Baangerelateerde Investeringskorting (BIK): Investeringen verrekenen met loonheffing

28.09.2020

Om werkgevers ook tijdens de coronacrisis investeringen te laten doen, komt het kabinet met een nieuwe investeringskorting. Deze korting op de loonheffing zal gelden voor investeringen, zoals de aankoop van een nieuwe machine, aangegaan vanaf 1 oktober 2020. De regeling is beschikbaar in 2021 en 2022. De investering moet in het betreffende jaar volledig zijn betaald en binnen zes maanden in gebruik zijn genomen.

Budget

Er komt in totaal € 4 miljard beschikbaar waarvan naar verwachting 60% naar het MKB zal gaan. Het budget is het eerste jaar direct geheel beschikbaar. Afhankelijk van het aantal aanvragen kan het budget dus ook het eerste jaar al op zijn. De kortingspercentages voor 2022 zullen worden aangepast a.d.h.v. het resterende budget voor dat jaar.

Aanvragen

De nieuwe bedrijfsmiddelen moeten minimaal € 1.500 per bedrijfsmiddel kosten en ieder aanvraag moet minimaal € 20.000 aan kosten bevatten. Een bedrijf kan meerdere aanvragen indienen. Een korting van 3% van het investeringsbedrag zal worden toegekend bij investeringen tot € 5.000.000 per kalenderjaar, daarboven geldt een korting van 2,44%. Het loket voor aanvragen zal opengaan op 1 september 2021. Investeringen in 2021 worden toegekend in 2022, in dat jaar kan het voordeel dus pas verzilverd worden.

Opletten!

https://craeghs.nl/app/uploads/2018/12/Icoon_Megafoon-e1586420030792.pngDe verrekening van de korting van de BIK werkt op dezelfde wijze als die van de WBSO, via de loonheffing. Heeft uw onderneming veel R&D-personeel in dienst en betaalt u door de WBSO al geen loonheffing? Dan kunt u geen extra voordeel behalen uit de BIK. Let hier goed op bij het doorrekenen van mogelijke investeringen.

Huidige regelingen

De BIK-regeling komt naast de huidige mogelijkheden om aftrekposten op uw winstbelasting te creëren, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu investeringsaftrek (MIA) en de Vamil. Deze regelingen zijn gericht op milieuvriendelijke investeringen en zijn al langere tijd opengesteld.

Meer weten?

Benieuwd of uw project in aanmerking komt voor de BIK? Wij houden u op de hoogte, maar mocht u kunt alvast contact met ons opnemen op telefoonnummer 010 – 243 06 53 of via email op info@craeghs.nl.