Afbeelding Nederlands-Belgische grens

CrossRoads2: Sustainable Energy openstelling

03.09.2020

MKB’ers in de regio Nederland-Vlaanderen kunnen vanaf, waarschijnlijk, half oktober als samenwerkingsverband een aanvraag indienen voor CrossRoads2 Sustainable Energy subsidie. De eerste call zal snel weer sluiten, waarschijnlijk al na 4 tot 6 weken. De sluiting is dus medio tot eind november. Projecten met een Technology Readiness Level van 5 (prototype ontwikkeling) tot en met 8 (demonstratie) komen in aanmerking voor de subsidie. Het gaat hier om een tenderregeling, dus een kwalitatief sterke aanvraag is van groot belang. In dit bericht vertellen we u de voorwaarden én tips voor een succesvolle aanvraag.

Doelstelling CrossRoads2 Sustainable Energy

CrossRoads2 Sustainable Energy ondersteunt de samenwerking in de grensregio Vlaanderen-Nederland. Een concreet doel is de reductie van CO2 met ieder project. Het is verder belangrijk dat er binnen de projecten sprake is van innovatieve samenwerking tussen sectoren of technologieën. Er zijn vier mogelijke thema’s waarop kan worden aangevraagd:

 1. Duurzame energie
 2. Energie-efficiëntie
 3. Hernieuwbare energie
 4. CO2-reductie en -capaciteit
Voorwaarden, subsidiepercentage en budgetten

U kunt maximaal € 150.000 subsidie krijgen op een maximale begroting van € 300.000 (50%). Het is zeer belangrijk dat uw project het concrete doel van CO2-reductie ondersteunt. Bij het project moeten tenminste één MKB bedrijf uit Zuid-Nederland en tenminste één KMO onderneming uit Vlaanderen betrokken zijn. De grensregio Vlaanderen-Nederland beslaat de volgende provincies:

 • België: West-Vlaanderen, Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant;
 • Nederland: Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.
Tips voor een succesvolle aanvraag
 • Zie de regeling als stimulans voor een bestaande ambitie, niet als drijfveer voor een project;
 • Zorg dat uw project past binnen een thema van de CrossRoads2 Sustainable Energy subsidie (duurzame energie; energie-efficiëntie; hernieuwbare energie of CO2-reductie en -capaciteit);
 • Beschrijf een concreet innovatieverhaal en vermijd aannames;
 • Waarborg een goede balans in de verdeling van kosten en risico;
 • Wees concreet over de te behalen CO2-reductie;
 • Zorg voor een goede onderbouwing met cijfers en voorbeelden;
 • Kom op tijd in actie! Een goede voorbereiding is van groot belang;
 • Betrek een adviseur met ervaring met de CrossRoads2.
Meer weten?

Wilt u meer weten over de regeling of wilt u weten of uw project zou passen? U kunt u altijd contact met ons opnemen op telefoonnummer 010 – 243 06 53 of via email op info@craeghs.nl.