Eerste call Eurostars-3 open!

01.10.2021

Werk je samen met partners in andere EU-landen aan een nieuwe marktgerichte technologie, dan opgelet! Afgelopen tijd is hard gewerkt aan een vervolg op het succesvolle Eurostars-2 programma en de eerste call van Eurostars-3 (2021 – 2027) staat inmiddels opengesteld.

Eurostars-3 wordt het grootste financieringsprogramma in het Europese innovatielandschap voor internationaal onderzoeks- en innovatiesamenwerking door het MKB, uitgevoerd in een samenwerkingsverband van 36 landen. Een hoge economische impact wordt gerealiseerd door innovatieve bedrijven die samenwerken in projecten met maatschappelijke en ecologische impact. Een verbeterd evaluatieproces zal resulteren in een zes weken snellere goedkeuringstijd. Een gezamenlijke en gesynchroniseerd programma kan op deze schaal alleen worden gerealiseerd in nauwe samenwerking met de Europese Commissie om de sterke punten van de nationale steunsystemen te benutten.

Eurostars-3 zal in grote lijnen het vorige programma volgen, maar heeft een aantal verbeterpunten. Zoals gemeld wordt een snellere goedkeuringstijd voorzien en is ook het aanvraagproces verbeterd. Voorts zijn hogere subsidiepercentages (40% – 50%) bepaald en is ook het (lastige) onderscheid tussen onderzoeks- en ontwikkelingskosten verdwenen.

De sluiting van deze eerste tender is 4 november 2021 (14:00u), dus is het noodzakelijk snel te schakelen om een kwalitatief sterke aanvraag in te dienen. Dus ga je op R&D gebied samenwerken met een partij uit een Eurostars land (de 26 EU-landen, Canada, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Kroatië, Israël, Turkije, Zuid-Afrika en Zuid-Korea), wees dan alert, want dit kan een Eurostars-3 mogelijkheid zijn! De focus binnen Eurostars ligt bij het MKB: deze dienen het project te coördineren (hoofdaanvrager) en MKB-partijen moeten minstens de helft van de projectkosten dragen.

Wat nu?

Werk je samen met een partij uit een Eurostars land? Neem contact met ons op, zodat we op hoofdlijnen de mogelijkheden binnen Eurostars-3 inventariseren. Het is verstandig om bij het aanvragen van Eurostars een intermediair in te schakelen. Hoewel de uitvoeringsfase relatief simpel is, is het aanvragen juist complex. Van alle aanvragen binnen Eurostars-2 werd maar 29% gehonoreerd. Craeghs heeft inmiddels al vijf Eurostars projecten succesvol begeleid.

Is je interesse gewekt? Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen op telefoonnummer 010 – 243 06 53 of je kunt een e-mail sturen naar info@craeghs.nl. Bekijk ook eens ons voorbeeldproject met Lasertec en het Zwitserse Lumentum waarin een nieuw laserproces is ontwikkeld.