Innovation Fund: €10 miljard aan financiering

23.07.2020

Bent u bezig met innovatieve koolstofarme technologieën? De Europese Commissie heeft met het Innovation Fund een financieringsprogramma opgezet wat loopt van 2020 tot en met 2030. Er is in totaal € 10 miljard budget beschikbaar. Dit budget wordt betaald vanuit de opbrengsten van het Emissions Trading System (ETS).

Welke projecten?

Sectoren waarin innovatie wordt gesteund door het Innovation Fund

Een selectie van mogelijk projecten staat hieronder. De nadruk ligt op minder energieverbruik en minder CO2 emissie.

  • Koolstofarme technologieën en processen in de energie-intensieve industrie
  • Producten die koolstof-intensieve producten vervangen
  • CCU, carbon capture and utilisation/storage
  • Duurzame energieopwekking
  • Energieopslag
Aanvraagprocedure

De calls van het Innovation Fund worden in twee rondes uitgevoerd. Er wordt een verkorte aanvraag ingediend voor de eerste ronde. Na een selectie worden dan partijen geselecteerd om een volledige aanvraag in te dienen. Er wordt onderscheid gemaakt in calls van grote en kleine projecten. U kunt afzonderlijk of als consortium aanvragen, zo lang er maar een ETS-plichtige onderneming participeert.

Het doen van de eerste, verkorte aanvraag is mogelijk tot en met 29 oktober 2020. Dit is een call voor grote projecten, met een focus op ‘business maturity’. Voor deze call is € 1 miljard aan budget beschikbaar.

Komt u in aanmerking?

Het Innovation Fund is een nieuwe regeling met zeer veel verschillende projecten en dus ook zeer veel verschillende regels. Aanvragen kan daarom complex zijn. Ook is het bij Europese projecten uiterst belangrijk om uw administratie op orde te hebben. Onze adviseurs staan u graag bij met uw aanvraag en het voldoen aan alle voorwaarden. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende analyse van uw kansen: 010 – 243 06 53.