Nieuwe EIA en MIA/Vamil lijst gepubliceerd!

07.01.2022

Ook dit jaar heeft de overheid weer verschillende bedrijfsmiddelen geïdentificeerd welke zij wil stimuleren ten behoeve van het verminderen van de CO2-uitstoot en het verbeteren van het milieu: de Energie-Investeringsaftrek (EIA) en Milieu Investeringsaftrek (MIA).

EIA

De Energie-Investeringsaftrek (EIA) kan worden toegepast op investeringen in energiezuinige technieken en duurzame energie. Tot 45,5% van de investeringskosten kunnen worden afgetrokken van de winst waardoor u minder winstbelasting betaalt; het voordeel is gemiddeld 11%. Dit is nog naast de gebruikelijke afschrijving en een lagere energierekening!

De EIA heeft voor elke sector wel verschillende investeringsmogelijkheden, van gebouwde omgeving tot agrarische omgeving en van transport tot industrie. Onder investering vallen zowel de aanschafkosten van het bedrijfsmiddel als additionele investeringen, zoals de inzet van eigen personeel of materialen uit eigen magazijn.

MIA

Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en Vamil zijn twee aparte regelingen, maar op veel bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA komen ook in aanmerking voor de Vamil. Binnen de MIA kunt u tot 45% van het investeringsbedrag aftrekken van uw winst. Wanneer een bedrijfsmiddel voor Vamil in aanmerking komt, mag tot 75% van de investering willekeurig worden afgeschreven. Dat kan op een door uzelf te bepalen moment en levert mogelijk een liquiditeit- en rentevoordeel op. Het belastingvoordeel kan daardoor netto oplopen tot 14%!

Aanvragen

Voor zowel EIA als MIA geldt dat de investering binnen 3 maanden na het aangaan van de investeringsverplichting bij RVO moet zijn aangemeld. RVO toetst of de investering voldoet aan de voorwaarden. Er wordt elk jaar een uitgebreide Energielijst en Milieulijst opgesteld waarin bedrijfsmiddelen zijn vermeld die in aanmerking komen voor de regeling. Via deze link kunt u gemakkelijk bekijken of uw investering in een van beide lijsten staat. Buiten de bedrijfsmiddelen in deze lijsten is het ook mogelijk om afwijkende investering te melden.

Uw bedrijfsmiddel op de lijst?

Het is ook mogelijk om uw innovatieve energiezuinige oplossing of milieuvriendelijk product op de lijst te krijgen. Dit kan aantrekkelijk zijn omdat uw product daarmee bij uw klanten een financieel voordeel oplevert! We ondersteunen u hier graag bij. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer 010 – 243 06 53 of via email op info@craeghs.nl.