Nieuwe subsidie voor maritieme innovatieprojecten
29.10.2024Ontwikkel je producten of diensten voor de maritieme maakindustrie? Draagt jouw werk bij aan een lager energieverbruik in de scheepvaart, of werk je aan datagedreven oplossingen om schepen slimmer en veiliger te maken? Dien dan een aanvraag in voor de subsidie voor Maritieme Innovatieprojecten (MIP).
De MIP-regeling valt onder de nationale subsidies voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Deze subsidie biedt maritieme ondernemers de kans om een voorsprong te nemen in een steeds competitievere wereld.
Voor wie?
Subsidie kan worden aangevraagd door samenwerkingsverbanden bestaande uit minimaal twee maritieme ondernemingen, eventueel aangevuld met een onderzoeksorganisatie.
Voor wat voor projecten?
De subsidie wordt verstrekt voor het uitvoeren van een maritiem innovatieproject. Dit project moet gericht zijn op het uitvoeren van onderzoek naar of ontwikkelen van producten of diensten ten behoeve van de maritieme maakindustrie. Een maritiem innovatieproject bevat een samenhangend geheel van activiteiten bestaande uit fundamenteel onderzoek, industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling. De regeling is primair gericht op het innovatietraject waarin technologieën voor op of aan een schip naar een hoger TRL-niveau worden getild.
Om in aanmerking te komen, moeten projecten bijdragen aan één of meerdere van de volgende doelen:
- Het ontwikkelen van methoden, technieken of toepassingen, of het verwerven van kennis, die emissies van schadelijke stoffen kunnen verminderen en de energie-efficiëntie van schepen kunnen verbeteren.
- Het veilig en slim benutten van maritieme data gedurende de hele levenscyclus van een schip, waarbij innovatieve oplossingen met behulp van Artificiële Intelligentie (AI) kunnen worden ingezet.
- Het ontwikkelen van technieken die bijdragen aan een veiliger en slimmer schip of drijvend object.
- Het verduurzamen, digitaliseren of circulair bouwen van schepen door nieuwe of verbeterde methoden en technieken te ontwikkelen.
- Het stimuleren van duurzame economische activiteiten op zee door vernieuwende maritieme methoden of technologieën te ontwikkelen, met als doel duurzame groei op zee te bevorderen.
Budget en deadlines
Aanvragen kunnen van 24 oktober 2024 t/m 30 januari 2025 worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De aanvragen worden beoordeeld op basis van een rangschikking. De subsidie bedraagt maximaal 50% van de totale subsidiabele kosten van het maritiem innovatieproject tot een maximumbedrag van € 2 miljoen per project. Voor de eerste openstelling is € 7,5 miljoen beschikbaar.
Interesse?
Zie je aanknopingspunten tussen een mogelijk project van jouw bedrijf en de MIP? Dan werken we graag met je samen aan een subsidieaanvraag. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies over hoe jouw project binnen de Subsidieregeling maritieme innovatieprojecten zou passen. Je kunt ons telefonisch bereiken op 010 – 243 06 53 of via e-mail op info@craeghs.nl.