Prinsjesdag 2020: Baangerelateerde Investeringskorting en omscholing

17.09.2020
Baangerelateerde Investeringskorting (BIK)

Om werkgevers ook tijdens de coronacrisis investeringen te laten doen, komt het kabinet met een nieuwe investeringskorting. Deze Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) wordt vanaf 2021 tijdelijk ingezet. Bij investeringen, zoals de aankoop van een nieuwe machine, krijgt u korting die u kunt verrekenen via de loonheffing. De verwachting is dat deze regeling vanaf 1 januari 2021 voor twee jaar opengaat en een budget heeft van ongeveer € 2 miljard.

Details over deze regeling worden nog uitgewerkt. Zo is bijvoorbeeld nog niet duidelijk welke investeringen precies in aanmerking zullen komen.

Huidige regelingen

De BIK-regeling komt naast de huidige mogelijkheden om aftrekposten op uw winstbelasting te creëren, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu investeringsaftrek (MIA) en de Vamil. Deze regelingen zijn gericht op milieuvriendelijke investeringen en zijn al langere tijd opengesteld.

Omscholing naar tekortberoepen

Er wordt in 2021 ook geïnvesteerd in het omscholen van MKB-personeel naar beroepen in sectoren waar een tekort aan arbeidskrachten is (krapteberoepen). Behalve de meer standaard groepen als zorg en onderwijs, zal het hierbij ook gaan om banen die nodig zijn om de klimaat- en energietransitie uit te voeren. Er is € 37,5 miljoen gereserveerd waarmee naar verwachting 10.000 trajecten kunnen worden gesubsidieerd tegen 50%. De werkgever draagt de overige 50%.

Meer weten?

Benieuwd of uw project in aanmerking komt voor de BIK? Wij houden u op de hoogte, maar mocht u kunt alvast contact met ons opnemen op telefoonnummer 010 – 243 06 53 of via email op info@craeghs.nl.