EU exportsubsidie: promotie voor uw branche

29.01.2020

In 2020 is er weer een nieuwe openstelling voor voorlichting- en afzetbevorderingsacties. In deze regeling worden subsidies verleend voor de promotie van Europese landbouwproducten. U kunt denken aan producten als groente, fruit en vlees, maar bijvoorbeeld ook drank of kaas. De subsidie kan worden aangevraagd door brancheverenigingen.

In de verdeling van budgetten wordt onderscheid gemaakt tussen ‘simple’ projecten uit één deelstaat en ‘multi’ projecten waarbij wordt samengewerkt met verschillende brancheorganisaties uit verschillende deelstaten. Ook wordt er onderscheid gemaakt o.b.v. het doelland: interne markt of derde landen (buiten EU). In totaal is € 95 miljoen beschikbaar voor de ondersteuning van monoprogramma’s en € 86,4 miljoen voor de ondersteuning van multiprogramma’s. Het subsidiepercentage varieert hierbij tussen 70% en 85%. Een project moet tussen de één en drie jaar looptijd hebben.

In onderstaande tabel kunt u de exacte budgetverdeling zien.

Onderwerp Simple Multi
Intern Derde Intern Derde
Algemene promotie € 22,5 miljoen € 43,5 miljoen
Europese kwaliteitslabels
(geographische aanduiding, organisch, etc.)
€ 12 miljoen € 35 miljoen*
Europese landbouwmethoden € 8 miljoen € 35 miljoen*
Vers fruit en groenten i.c.m. gezonde voedingspatronen € 8 miljoen
China, Japan, Zuid Korea, Taiwan, Zuid-Oost Azië € 27,5 miljoen
Canada, USA, Mexico, of Columbia € 20 miljoen
Rund- en kalfsvlees € 5 miljoen

*: Deze budgetten worden gedeeld.

Deze openstelling sluit op 15 april. Mocht u echter interesse hebben, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Zo heeft u voldoende tijd om uw aanvraag te perfectioneren.

En nu?

Craeghs Consultancy heeft erg veel ervaring met deze regeling. Bent u benieuwd of uw project financiering kan ontvangen? Neem dan contact op met onze adviseurs (010-243 06 53) en we bekijken vrijblijvend met u de mogelijkheden.

Bekijk voor meer informatie ook ons project met de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) binnen deze regeling. Hierin wordt de consumptie van kalfsvlees aangespoord met meer dan € 1,5 miljoen subsidie. Of het project met SpiritsNL waarin jenever wordt gepromoot in de Verenigde Staten. U kunt ook het onlangs goedgekeurde project met Anthos doornemen, deze voor de promotie van bloembollen in de Verenigde Staten en goed voor € 1,6 miljoen subsidie.