WBSO 2018 administratie al op orde?

04.02.2019

Het nieuwe jaar is aangebroken en dat betekent dat er een mededeling moet worden gedaan voor de WBSO. De WBSO ( Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale innovatieregeling gericht op het verminderen van de kosten van speur- en ontwikkelingswerk. Heeft u een beschikking ontvangen over 2018? Uiterlijk 31 maart 2019 bent u verplicht de werkelijke uren en kosten en uitgaven (indien van toepassing) door te geven aan RVO. Heeft u aangevraagd op basis van het forfaitair bedrag, dan dient u enkel de gerealiseerde uren door te geven.

U kunt deze mededeling zelf indienen, bekijk in dat geval eens het stappenplan en de handleiding die RVO beschikbaar stelt. U kunt het natuurlijk ook overlaten aan uw subsidieadviseur.

Onderneming met personeel

U bent verplicht om een mededeling te doen over uw WBSO realisatie in 2018. Heeft u aangevraagd op basis van het forfaitair bedrag, dan dient u enkel de gerealiseerde uren door te geven. Is uw aanvraag op basis van kosten en uitgaven gebeurd? Dan dient u zowel de uren als de gerealiseerde kosten en uitgaven door te geven.

Zelfstandigen

De regels voor zelfstandigen zijn veel soepeler dan voor ondernemingen met personeel. U hoeft enkel een mededeling in te dienen wanneer u minder dan 500 S&O uren heeft gerealiseerd in 2018. Zodra u meer dan 500 uren realiseert, ontvangt u immers het volledige WBSO voordeel. Vergeet niet dat RVO alsnog kan overgaan tot een controle. In dat geval moet uw administratie op orde zijn om terugvordering te voorkomen.

Administratie

Nu u toch al bezig bent, is het slim om direct de BSN nummers van uw S&O medewerkers door te geven. Dit bepaalt uw uurvergoeding in de WBSO in 2020. Vergeet ook niet dat u een bewaarplicht heeft voor uw WBSO administratie. U dient alle documenten minstens zeven jaar te bewaren.

Wat een gedoe!

Doet u uw WBSO nog zelf en ziet u het niet meer zitten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Onze adviseurs kunnen uw ideeën gemakkelijk vertalen naar een succesvolle aanvraag. De hoeveelheid subsidie wordt geoptimaliseerd en we verlagen uw administratielast. Zo houdt u meer tijd over voor uw echte werk, innovatie!