WBSO 2023

WBSO 2023

19.09.2022

Ook volgend jaar kunt u zoals gewoonlijk weer WBSO aanvragen voor uw speur- en ontwikkelingswerk. Met de WBSO stimuleert de Nederlandse overheid innovatieve bedrijven om meer te investeren in onderzoek en ontwikkeling. U kunt een beroep doen op de WBSO voor twee type projecten: ontwikkelingsprojecten en technisch wetenschappelijk onderzoek.

Ontwikkelingsprojecten

De WBSO ondersteunt ontwikkelingen die voor u technisch nieuw zijn. Het kan gaan om de ontwikkeling van innovatieve producten, productieprocessen, software of een combinatie van de drie. Voor producten en productieprocessen geldt dat het om tastbare, fysieke ontwikkeling moet gaan. Alle ontwikkelingen dienen door u intern te worden uitgevoerd en getest.

Technisch wetenschappelijk onderzoek

Onderzoeksprojecten waarmee u nieuwe technische kennis genereert kunnen onder bepaalde voorwaarden als technisch wetenschappelijk onderzoek worden aangemerkt. Technisch wetenschappelijk onderzoek heeft tot doel een verklaring voor een verschijnsel te vinden, welke niet is te geven op basis van algemeen toegankelijke kennis.

Wijzigingen ten opzichte van 2022

Voor 2023 zijn er geen wijzigingen doorgevoerd voor de WBSO. Het budget voor komend jaar bedraagt € 1.370 miljoen, bestaande uit ‘vaste’ budget van €1.281 miljoen, €27 miljoen die meegenomen is uit 2021 en €62 miljoen als resultaat van onderuitputtingen uit het verleden. Daarnaast kan net zoals in 2022 de WBSO het hele jaar door worden aangevuld met extra uren en projecten. Ook de tarieven blijven in 2023 gelijk:

  • Het tarief in de eerste schijf bedraagt 32%;
  • Het tarief eerste schijf voor starters is 40%;
  • De grens van de eerste schijf is € 350.000 R&D-(loon)kosten;
  • Het tarief voor de tweede schijf bedraagt 16%.
Wie komt in aanmerking?

Iedere ondernemer in Nederland kan een WBSO-aanvraag indienen, wanneer:

  • U zelf het speur- en ontwikkelingswerk uitvoert;
  • De technologische ontwikkeling nieuw is voor uw organisatie;
  • Er technische knelpunten bij de ontwikkeling aanwezig zijn;
  • De werkzaamheden (grotendeels) nog plaats moeten vinden (u vraagt dus vooraf WBSO aan);
  • Projecten vinden plaats in de EU en worden uitgevoerd door werknemers op uw loonlijst, waarvoor in Nederland loonheffing wordt ingehouden.
Laatste indienmogelijkheid

Deze maand is de laatste kans om nog extra uren, kosten en nieuwe projecten voor dit jaar op te voeren voor de WBSO (met een pro forma indiening op 30 september kan er uitstel worden gevraagd). De laatste aanvraag loopt dan vanaf oktober t/m december 2022.

Meer weten?

Ontwikkelt u vaak nieuwe producten of systemen? Schrijft u uw eigen software? Informeer dan vrijblijvend naar de mogelijkheden om WBSO-subsidie aan te vragen. U kunt ons bereiken op 010 – 243 06 53 of mail naar info@craeghs.nl. Kijk voor meer informatie ook naar onze WBSO Tips & Tricks.