Afbeelding WBSO schuiven met uren

WBSO Tips & Tricks – Deel 4: Schuiven met uren tussen periodes

25.10.2019

Schuiven is een term die niet direct een associatie met de WBSO oproept, toch is het een zeer belangrijk concept voor het optimaliseren van uw WBSO aanvragen. Zo kunt u uren tussen projecten uitwisselen of zelfs later in het jaar nog realiseren.

Aanvraagperiodes

Om het te hebben over schuiven van uren moeten we eerst de aanvraagperiodes bekijken. Als bedrijf kunt u maximaal drie WBSO aanvragen indienen per jaar. U kan hierbij zelf aangeven over welke termijn iedere aanvraag gaat. Over het algemeen zijn er bedrijven die tweemaal per jaar een aanvraag indienen (iedere zes maanden), en bedrijven die driemaal per jaar een aanvraag indienen (iedere vier maanden). Per 2020 mag u zelfs viermaal per jaar een aanvraag indienen.

De ene methode is niet beter of slechter dan de ander, het is afhankelijk van uw bedrijfssituatie. Voor het schrijven van een WBSO project moet het duidelijk zijn welke knelpunten en mogelijke oplossingsrichtingen er in het proces aan bod komen. Dat is ingewikkeld ver voor de start van het project. Heeft u vooral langlopende projecten, die u ruimschoots van tevoren ziet aankomen? In dat geval kunt u volstaan met een halfjaarlijkse aanvraag of mogelijk zelfs een jaarlijkse aanvraag. Dit bespaart u veel moeite. Heeft u voornamelijk korte projecten, welke pas dicht bij de uitvoeringen worden uitgedacht? Dan kunt u beter profiteren met drie aanvragen per jaar. Zo heeft u voldoende momenten om nieuwe projecten op te nemen in WBSO regeling.

Schuiven

Aan het einde van de eerste periode van het jaar (periode afhankelijk van uw aanvraagfrequentie) maakt u een inventarisatie van uw voortgang tot dusver, welke uren en kosten* moet u nog gaan maken, en hoeveel uren en kosten hebt u gemaakt in de afgelopen periode. Zo is het inzichtelijk hoeveel uren of kosten u nog moet aanvragen in de aankomende periode. Een overschot aan aangevraagde uren of kosten (wél aangevraagd, maar niet gerealiseerd) mag u namelijk meenemen naar de volgende periode. Dit noemen we schuiven.

U mag uren of kosten van een project schuiven van voorgaande periodes naar latere periodes in het jaar. Dit mag niet omgekeerd, u mag niet in een latere periode uren of kosten aanvragen en deze gebruiken om uren of kosten in voorgaande periodes binnen de WBSO te kunnen scharen.

U mag ook schuiven binnen een S&O verklaring van dezelfde periode. Uren of kosten die u aanvraagt op het ene project, mag u ook gebruiken voor een ander project op die S&O verklaring. Zo kunt u – wanneer een project meevalt qua hoeveelheid werk – de overbodige uren nog nuttig inzetten.

U hoeft een project niet op te voeren in een volgende aanvraag als u nog voldoende uren/kosten over hebt van voorgaande periodes om het project af te ronden. Zo bespaart u uzelf en RVO moeite.

*: Als u aanvraagt volgens de forfaitaire benadering dan is er geen sprake van kosten. Er wordt een toelage toegepast op de gemaakte S&O uren.

Voorbeeld

Bekijk hieronder een voorbeeld van verschillende manieren van uren schuiven.

S&O Verklaring 1 S&O Verklaring 2
Project A 500h
Project B 600h 200h
Project C 400h
Realisatie 1 Realisatie 2
Project A 600h 100h
Project B 300h 200h
Project C 700h
Mededeling
Project A 600h
(500h A1 + 100h B1)
100h
(100h B1)
Project B 300h
(300h B1)
200h
(100h B1 + 100h B2)
Project C 500h
(400h C3 + 100h B2)

 

Schuiven binnen 1 S&O Verklaring:

  • In de eerste periode: Er zijn 600h gerealiseerd voor Project A.
  • Om deze te kunnen mededelen zijn er echter te weinig uren aangevraagd in de eerste S&O verklaring (500h).
  • Daarom wordt er 100h verschoven van de uren voor Project B. Deze uren mogen niet worden verschoven vanaf latere periodes.

 

Een project niet meer opvoeren wanneer er genoeg uren zijn:

  • In de tweede periode wordt Project A afgerond, hiervoor verwacht de aanvrager 100h nodig te hebben.
  • Uit de eerste periode zijn er nog 200h beschikbaar, die origineel gepland waren voor Project B. Project A wordt daarom niet meer opgevoerd in de tweede S&O verklaring. Op die manier hoeft er geen inhoudelijke update te worden geschreven in de tweede periode, er kunnen echter ook niet meer dan 200 uren worden opgevoerd voor het project.

 

Schuiven over periodes:

  • In de tweede S&O beschikking is Project C opgevoerd met 400h.
  • Het project blijkt ingewikkelder dan gedacht en er wordt 700h aan gewerkt.
  • Om deze uren te kunnen mededelen, wordt er gekeken naar de beschikbare beschikte uren. Project C was geen deel van de eerste S&O verklaring, daarom kunnen er geen uren uit de eerste periode worden geschoven. Project A en B waren wel opgevoerd in de eerste periode, daarom kan er voor beide 100h worden verschoven. Dit laat nog een restant van 100h uit de tweede beschikking voor project B om de uren van project C aan te vullen (op deze verklaring stonden wel beide projecten).
  • Voor Project C kan dus in totaal 500h worden medegedeeld.

 

Toch complex voor uw onderneming?

Het berekenen van uw mededeling kan soms ingewikkeld zijn. Onze adviseurs helpen u graag met alle aspecten van uw aanvraag. Neem contact met ons op voor meer informatie. Bekijkt u ook onze andere delen uit de serie WBSO Tips & Tricks. Eerder hebben we het al gehad over forfaitair vs. uren-kosten, WBSO controles, en de Innovatiebox, een vermindering van uw winstbelasting. Bekijk ook ons klantverhaal met Image Building, hierin wordt ingegaan op wat voor ontwikkelingen kunnen worden ondergebracht in de WBSO. Heeft u een vraag die nog niet beantwoord wordt? Neem contact met ons op en we helpen u graag verder! Bel 010 – 243 06 53 of mail naar info@craeghs.nl.