Afbeelding bezwaar WBSO

WBSO Tips & Tricks – Deel 7: Bezwaar maken in de WBSO

20.04.2023

Is uw WBSO aanvraag geheel of gedeeltelijk afgekeurd? Dan kunt u bezwaar maken tegen de beslissing van RVO. In dit artikel vertellen we u meer over de procedure en moeilijkheden rondom een bezwaarprocedure.

Reageer niet overhaast

Bekijk goed of het de moeite waard is om bezwaar te maken; de slaagkans van bezwaartrajecten is klein. Hoeveel voordeel zou u kunnen behalen uit de afgekeurde projecten? Heeft u uw WBSO nodig om opbrengsten in de Innovatiebox onder te brengen? Wegen deze aspecten op tegen de hoeveelheid tijd die u kwijt bent in het proces? Een alternatief kan zijn om in een volgend tijdvak een nieuwe WBSO aanvraag in te dienen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Na het ontvangen van de beslissing op uw WBSO aanvraag, hebt u 6 weken de tijd om een bezwaar in te dienen. Als dat onvoldoende tijd is, kunt u ook een verzoek tot bezwaar indienen. Dit is een soort pro forma bezwaar. U krijgt vervolgens meestal 4 weken de tijd om uw bezwaar compleet te maken. In uw bezwaarschrift moet u aangeven op welke wettelijke grond u bezwaar maakt. Dit wordt vervolgens door een jurist van RVO beoordeeld, normaliter ontvangt u binnen 6 weken een antwoord hierop. U wordt vervolgens uitgenodigd om deel te nemen aan een hoorzitting. Bij de hoorzitting kunt u uw project opnieuw presenteren aan twee, niet-betrokken RVO adviseurs. Zij beoordelen uw project zonder kennis van het voorgaande traject. Vervolgens kan de uitspraak van de hoorzitting worden verwacht binnen 6 weken. Als u het hier ook niet mee eens bent, is het nog mogelijk om in beroep te gaan.

Ons advies

Bij Craeghs raden we u aan om zeer terughoudend te zijn met bezwaarprocedures. De kans op winst is beperkt terwijl de tijdsbesteding hoe dan ook significant is. Het is ook maar de vraag of de RVO adviseurs u de procedure in dank afnemen bij volgende aanvragen.

Wanneer nou wel bezwaar?
  • De RVO adviseur die uw project heeft afgekeurd, lijkt het simpelweg niet te begrijpen. U verwacht dat een andere adviseur het project wel goed zou keuren;
  • U bent heel afhankelijk van het voordeel van de Innovatiebox;
  • De afkeuring gaat geheel in tegen voorgaande S&O verklaringen (die wel werden goedgekeurd).

Natuurlijk zijn er andere situaties te bedenken waar er gegronde redenen zijn om bezwaar te maken. De adviseurs van Craeghs gaan graag vrijblijvend met u in gesprek over uw specifieke situatie.

Meer WBSO vragen?

Wilt u meer weten over de WBSO? Bekijk de andere delen uit de serie WBSO Tips & Tricks. Bekijk ook ons klantverhaal met Image Building over welke innovaties in de WBSO kunnen. Heeft u een vraag die nog niet beantwoord is? Neem contact met ons op en we helpen u graag verder! Bel 010 – 243 06 53 of mail naar info@craeghs.nl.