Afbeelding WBSO Tips&Tricks 1

WBSO Tips & Tricks – Deel 1: Innovatiebox met de WBSO

22.02.2023

In de WBSO Tips & Tricks serie belichten we de verschillende aspecten van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. In deze eerste editie: de Innovatiebox.

Innovatiebox, wat is dat?

Icoon Doelwit

De Innovatiebox is een  faciliteit in de vennootschapsbelasting, die voor innovatieve ondernemingen de belastingdruk verlaagt. Met de faciliteit betaalt u namelijk minder vennootschapsbelasting over winsten behaald uit innovatieve activiteiten; 9% effectief tarief.

Om de Innovatiebox toe te kunnen passen moet u daarop zelf een beroep doen. In de praktijk is afstemming met de Belastingdienst daarbij veelal een vereiste. In overleg met de Belastingdienst wordt bepaald welk deel van uw winst uit uw innovatieve activiteiten voorkomt. Daarbij wordt gekeken of u aan product- en/of procesinnovatie doet en er wordt een functionele analyse van de onderneming gemaakt. Op basis van die informatie wordt een vaststelling gemaakt van de omvang van de toepassing van de innovatiebox. Een adviseur kan daarbij het verschil maken om met de juiste argumenten tot een ruimere toepassing van de innovatiebox bij uw onderneming te komen. Indien uw innovatieve activiteiten beperkt zijn, kunt u gebruik maken van de forfaitaire regeling: 25% van uw fiscale winst (max. € 25.000) kunt u in de Innovatiebox onderbrengen.

Wat zijn de eisen?

De belangrijkste voorwaarde voor het gebruik van de Innovatiebox is het hebben van een S&O-verklaring voor de betreffende ontwikkeling. Deze ontvangt u wanneer u WBSO aanvraagt. Er zijn aanvullende voorwaarden voor grote ondernemingen (gem. € 50 miljoen omzet of gem. € 7,5 miljoen innovatieve omzet over de afgelopen vijf jaar).

Ik doe mee!

Vraagt u al WBSO aan? Craeghs kan u helpen met het opzetten van de Innovatiebox voor uw organisatie. Zo kunt u optimaal gebruik maken van de innovatieregelingen van de overheid, laat geen geld op de plank liggen! Ook voor het aanvragen van WBSO kunt u contact met ons opnemen. Wilt u meer weten over de WBSO? Bekijk ook de andere delen uit de serie WBSO Tips & Tricks. Heeft u een vraag die nog niet beantwoord wordt? Neem contact met ons op en we helpen u graag verder! Bel 010 – 243 06 53 of mail naar info@craeghs.nl.

Laatst gecontroleerd op 24 augustus 2023