project

Homes Factory: 3D-modulaire woningenfabriek

Homes Factory is een initiatief van Bouwbedrijf Boot en Vastlab Projectontwikkeling. Ervaren bouwers en ontwikkelaars, die vanuit hun expertise duurzame vernieuwing omarmen. Door de ontwikkeling en de bouw van woningen te integreren in Homes Factory, worden de afstemmingslijnen kort gehouden. Dit zorgt ervoor dat de beloftes aan klanten één-op-één na te leven zijn waardoor de productie van bouwconstructies die de afgesproken specificaties betreft wooncomfort en duurzaamheid overtreffen!

Samenwerkingsproject Homes Factory, Vastlab Projectontwikkeling en Bouwbedrijf Boot

Vastlab en Bouwbedrijf Boot, beiden uit Breda, zijn de samenwerking aangegaan om het bouwproces vergaand te industrialiseren. Vanuit de overtuiging dat de beste woningen binnen worden gebouwd, zijn zij een 3D-modulaire woningenfabriek gestart, genaamd Homes Factory. Innovatieve oplossingen en voortschrijdende technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat woningen onder ideale omstandigheden in de fabriek geproduceerd kunnen worden. Zo wordt bijvoorbeeld het bouwproces van de 3D-woningelementen niet verstoord door wind en regenbuien, en kunnen bouwmaterialen en energievoorzieningen in de fabriek optimaal benut worden. Deze combinatie vormt de kracht van het 3D-modulaire bouwontwerp en het bijbehorende bouwsysteem:

  1. Het innovatieve Homes Factory-Chassis bestaat uit een kern van staal en ‘groen’-beton welke de woning van voldoende sterkte en stijfheid voorzien. Op het Chassis wordt de skeletopbouw geconstrueerd, opgebouwd uit lokaal hout waarin CO2 wordt opgeslagen. De constructie is bovendien op zo’n manier ontwikkeld dat na 50 jaar de woning met relatief gemak gerecycled kan worden. Met het innovatieve Chassis en de houten skeletopbouw wordt ten opzichte van traditionele woningbouw alleen al in het bouwproces van de woningen zo’n 80 ton aan CO2 bespaart;
  2. Om het Chassis heen wordt een luchtdichte en dampdoorlatende schil toegepast. Deze schil zorgt niet alleen voor een woning met een gezond en optimaal binnenklimaat, maar ook voor nul energielasten. Ten opzichte van een traditionele bestaande woning bespaart een gemiddeld huishouden 25% CO2 uitstoot per jaar simpelweg door te kiezen voor een Homes Factory-woning. Voor een gemiddeld huishouden in Nederland scheelt dat een slordige 6,6 ton aan CO2-uitstoot!
Samenwerking met Craeghs

Craeghs en Homes Factory hebben intensief samengewerkt. Craeghs heeft de subsidiemogelijkheid geïnitieerd en middels diverse brainstormsessies met Homes Factory een sterke aanvraag kunnen neerzetten. Zo is ondanks de grote concurrentie de maximale subsidie van € 1,5 miljoen binnengehaald. Craeghs heeft deze ondersteuning ook doorgezet tijdens de uitvoering van het project, om zo een vloeiende uitvoering te garanderen.

Subsidieregeling: OPZuid

De subsidie OPZuid is gericht op het versterken en verbeteren van het Zuid-Nederlandse open innovatiesysteem in cross-overs. Dit project is aangevraagd onder de OPZuid module 4F: Bevordering duurzame energie. Deze module had als doel innovatieve oplossingen voor de gebouwde omgeving om bij te dragen aan duurzame energieproductie, -efficiëntie en –besparing. Homes Factory zal met de verkregen OPZuid subsidie een slimme uitrol van de techniek verwezenlijken.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de regeling of wilt u weten of uw project zou passen? U kunt u altijd contact met ons opnemen op telefoonnummer 010 – 243 06 53 of via email op info@craeghs.nl.

Feiten en cijfers
Projecttitel Koolstofarme 3D modulaire woningbouw
Subsidieregeling OPZuid
Projectpartners  
Subsidieverstrekker

Laatst gewijzigd 16 december 2022.