project

Krijn Verwijs: zero emission vissersschip van de toekomst

Krijn Verwijs proost samen met Damen Maaskant Shipyards Stellendam  en Murre Technologies  op de toekomst! Op maandag 14 februari was op de werf van Damen Maaskant namelijk de kick-off van het grootschalige en unieke samenwerkingsproject voor de ontwikkeling van een innovatief zero-emissie vaartuig voor de kweek en oogst van mosselen.

Het vaartuig zal geschikt zijn voor de huidige vislocaties, zoals de Oosterschelde en Waddenzee, maar ook voor de Noordzee. Het voortraject en de haalbaarheidsstudie zijn al uitgevoerd, waardoor het zero-emissie schip binnen twee jaar in het water zal liggen. Vervolgens zal het schip nog een jaar worden getest en gedemonstreerd aan de sector. Met dit project wordt daarom een grote stap gezet in de verduurzaming van de visserijsector. Zo wil bijvoorbeeld Damen Maaskant de huidige portfolio aanvullen met schepen die nog minder milieubelastend zijn en welke zullen zijn uitgerust volgens de laatste standaarden voor comfort en arbeidsomstandigheden. Voor de bijdrage aan het innovatieve vaartuig heeft Damen Maaskant de Schelpdier duurzaamheids- en innovatieprijs 2022 gewonnen.

Krijn Verwijs

Sinds 1880 is Krijn Verwijs al actief in de visserij sector in Zeeland. Het is van een klein familiebedrijf uitgegroeid tot een totaalleverancier van schelp- en schaaldieren, en wordt nog steeds geleid door de familie Verwijs. Duurzaamheid en innovatie staan hoog in het vaandel. Ze worden als voorlopers in de sector gezien en werken al geruime tijd aan het verduurzamen van hun productieprocessen. Zo kadert het innovatieve vaartuig in het project Green Pearls van Krijn Verwijs, waarbij op een progressieve manier het natuurbehoud en herstel van de ecologische kwaliteit van de Noordzee wordt bevorderd.

Samenwerking met Craeghs

Afgelopen zomer bracht Craeghs een mogelijk interessante subsidie onder de aandacht van Krijn Verwijs; de SDVA. De Subsidieregeling Duurzame Visserij en Aquacultuur (SDVA) was een subsidie die in de zomer van 2021 is opengegaan met als doelstelling de sector te stimuleren om te blijven innoveren en verder te verduurzamen. De openstelling werd kort van tevoren bekend gemaakt en de regeling werd toebedeeld volgens het first come-first serve principe. Snel indienen was dus een prioriteit. Door het snelle schakelen van Krijn Verwijs, Maaskant Shipyards en Murre Technologies werd de aanvraag als één van de eerste ingediend en gehonoreerd! Zonder het onder de aandacht brengen en het snelle schakelen van alle partners was dit nooit gelukt.

Meer weten?

Ziet u ook innovatieprojecten voor u en wilt u ook graag de laatste subsidiemogelijkheden horen? Neem dan contact met ons op en we kunnen in een vrijblijvend gesprek uw mogelijkheden doornemen. U kunt contact met ons opnemen op telefoonnummer 010 – 243 06 53 of via email op info@craeghs.nl.

Feiten en cijfers
Projecttitel Het visserschip van de toekomst: Ontwikkeling van een multifunctioneel, zero-emissie vissersvaartuig voor de mosselvisserij
Subsidiebedrag € 997.500
Subsidieregeling Subsidieregeling Duurzame Visserij en Aquacultuur (SDVA)
Projectpartners

 

 

Subsidieverstrekker

 

Laatst gewijzigd 19-04-2022