Afbeelding Smart Robotics project

Smart Robotics: Ontwikkeling van collaboratieve robots

Smart Robotics is in 2015 opgericht en begonnen op de High Tech Campus Eindhoven. Ze zijn al snel uitgegroeid tot meer dan 70 werknemers vanwege hun focus op slimme, veilige en simpele robotoplossingen. Innovatief aan hun business model is dat ze robots aanbieden als een service voor klanten. Deze hoeven zelf geen robots in te kopen of in te regelen maar kunnen dit overlaten aan Smart Robotics. Het snel kunnen instellen van hun robots is daarmee essentieel voor de winstgevendheid van hun onderneming.

In dit reeds afgeronde project werkte Smart Robotics samen met de TU/e voor de ontwikkeling van een universeel inzetbare, collaboratieve robot (ook wel cobot genoemd). Tijdens de ontwikkeling werden de systemen getest in praktijksituaties door DSV, een grootmacht in transport en logistiek.

Het project bestond uit drie delen: de ontwikkeling van een ‘Automatic Decision Engine’ die op basis van de robot z’n idee van de omgeving (World View) beslist welke vervolgactie moet worden ondernomen, de ontwikkeling van een slimme en flexibele gripper die ook terugkoppelt naar het World View, en de ontwikkeling van een intuïtieve interface zodat de robots kunnen worden ingesteld door niet-programmeurs. De robot kan zo taken uitvoeren met zo min mogelijk input van ervaren programmeurs.

Samenwerking met Craeghs

Smart Robotics en de TU Eindhoven wilden graag een samenwerking aangaan, er waren echter een hoop verschillende, potentiële projecten. De adviseurs van Craeghs zijn bij hun overleg aangeschoven en hebben de mogelijke projecten besproken vanuit een subsidie perspectief. Met die additionele informatie is de keuze gemaakt voor dit project. Toen is DSV ook betrokken als praktijkpartner.

De adviseurs van Craeghs hebben op basis van de input uit dat gesprek een projectplan geschreven en dat geperfectioneerd in samenwerking met Smart Robotics en de TU/e. Bij Smart Robotics is er ervaring met meerdere subsidietrajecten dus zij hebben de activiteiten in de rest van het traject opgepakt. Zo passen we de dienstverlening graag aan aan de behoeften van iedere klant. Vanwege de goede communicatie en samenwerking met alle partijen is het projectplan tot stand gekomen in maar drie weken, zeker geen slechte prestatie!

Subsidieregeling: OPZuid

Destijds is deze aanvraag succesvol ingediend voor het Operationeel Programma EFRO 2014-2020 Zuid-Nederland (OPZuid). Dit programma is inmiddels afgesloten, maar het nieuwe EFRO-programma 2021-2027 gaat najaar 2022 voor het eerst open.

Binnen dit programma bedraagt de beschikbare subsidie voor 2022 € 30 miljoen, met € 6 miljoen beschikbaar voor de 5 transitielijnen. Het subsidiepercentage is maximaal 35% vanuit EFRO en het Rijk. Daar kan nog 15% bijkomen door provinciale cofinanciering. Per project kan er € 1 miljoen aan subsidie (+ evt. cofinanciering) worden aangevraagd. De nieuwe openstelling maakt gebruik van verschillende soorten kostenmethodes, waaronder Simplified Cost Options (forfaits) waarmee de administratieve verplichtingen aanzienlijk kunnen worden verminderd.

En u?

Voert u uw activiteiten uit in Zeeland, Noord-Brabant, of in Limburg? Mogelijk zijn er dan subsidie-opties voor u, binnen OPZuid ofwel binnen andere regionale programma’s. Wilt u weten wat er voor u mogelijk is? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek! Bel 010 – 243 06 53 of stuur een email naar info@craeghs.nl.

Feiten en cijfers
Projecttitel Universeel inzetbare cobots
Subsidieregeling OPZuid 1B2: Valorisatievermogen
Subsidiebedrag € 501.902
Projectpartners Logo Smart RoboticsLogo TU EindhovenLogo DSV
Subsidieverstrekker Logo Noord-BrabantLogo StimulusEuropean Union

Laatst gewijzigd 31 augustus 2022.