Afbeelding Kipster kippenstal project

Kipster: de revolutionaire boerderij

Bij Kipster leven de kippen als god in Frankrijk. Ze hebben alle ruimte, kunnen naar hartenlust rondjes lopen en zelfs naar buiten toe als ze daar zin in hebben.
Behalve diervriendelijk is de stal ook duurzaam doordat diverse innovatieve technieken (uit de industrie) zijn toegevoegd. Kipster heeft hiermee een wereldprimeur namelijk, een CO2-neutraal ei. Het initiatief voor het Kipster-ei kon onder meer van de grond komen, omdat Lidl een overeenkomst sloot om de eieren gedurende vijf jaar exclusief te verkopen. Inmiddels liggen de eieren van 24.000 Kipsters in de Lidl-schappen.

Samenwerking met Craeghs

De voorgenomen investering van Kipster bleek goed te passen in de POP3 subsidieregeling, maar zoals vaak ontbrak het de ondernemers aan tijd om zelf een aanvraag op te stellen. Gelukkig kon Craeghs snel schakelen, mede omdat zij voor de leverancier van de raffinagemachine ook al eerder subsidie had aangevraagd en dus de achterliggende technologie goed begrijpt. Craeghs kon zodoende tijdig een POP3 aanvraag voor Kipster indienen, welke uiteindelijk positief werd beschikt.

Subsidieregeling: POP3 Limburg

Icoon DoelwitDe meeste CO2-uitstoot in de pluimveesector komt van de voerproductie. 70% van alle landbouwgrond wereldwijd wordt gebruikt voor ons vee en 30% van alle granen wordt geproduceerd voor veevoer. Er worden bomen omgehakt om landbouwgrond vrij te maken en pesticide gebruikt tegen ongedierte. Kipster wil het helemaal anders aanpakken, onder andere door te investeren in een innovatieve raffinagemachine. Hiermee worden de eiwitcomponenten uit gras gewonnen. In de toekomst mogelijk ook uit andere producten dan gras. Door gebruik te maken van deze techniek kunnen de sojabestanddelen uit het voer worden vervangen. Zo kunnen werkelijk restproducten benut worden voor het voer.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de regeling of wilt u weten of uw project zou passen? U kunt altijd contact met ons opnemen op telefoonnummer 010 – 243 06 53 of via email op info@craeghs.nl.

Feiten en cijfers
Projecttitel Duurzaam kippenvoer: vervanging soja door lokaal geproduceerd graseiwit
Subsidieregeling POP3 Limburg, Maatregel Fysieke investeringen
Projectpartners
Subsidieverstrekker European Union

Laatst gewijzigd 16 februari 2021.