project

FUL Foods en Lgem: Algenkweek voor de voedingsindustrie

Icoon Doelwit

Door een snelgroeiende bevolking staat de wereld voor een grote uitdaging op het gebied van voedselconsumptie. Een plantaardig dieet is een duurzame oplossing en microalgen kunnen hier een grote bijdrage aan leveren. Algen bevatten veel goede eiwitten, vetzuren, vitamines, mineralen en voedingsvezel, en de productie is bovendien erg duurzaam. Toch worden algen nog niet op grote schaal ingezet in de voedingsindustrie, mede door gebrek aan directe toepassingsmogelijkheden. FUL Foods BV  en Lgem BV, twee partijen actief in de algensector, proberen hier met hun samenwerkingsproject verandering in aan te brengen.

Door een robuust kweek- en extractiesysteem te ontwikkelen, beogen ze ingrediënten en halffabricaten te produceren die direct kunnen worden toegepast in de voedingsindustrie. Dit zal een boost geven aan de sector en een stap verder zetten in de eiwittransitie.

FUL Foods & Lgem

FUL Foods is gespecialiseerd in de verwerking van algen in voedingsproducten. Recentelijk hebben zij hun eerste product op de markt gebracht: FUL drink, een koolzuurhoudende, blauwe drank op basis van Spirulina. Binnen het bedrijf ligt veel nadruk op ontwikkeling en innovatie van duurzame producten, en er is veel kennis over industriële verwerkingstechnieken, biochemie van algen en technologische raffinagestappen.

Lgem is een biotechnologisch bedrijf met meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van microalgen en levert wereldwijd kweeksystemen op elke schaal. De kweeksystemen worden ook wel tubulaire fotobioreactors genoemd en bestaan uit een gesloten buizensysteem, waardoor algen op betrouwbare wijze kunnen worden gecultiveerd. Daarnaast heeft Lgem recentelijk de AlgaeHUB opgericht, waar bedrijven hun algenconcept en businesscase kunnen valideren.

Samenwerking met Craeghs

Afgelopen jaar bracht Craeghs de subsidie MIT R&D onder de aandacht van FUL Foods en Lgem. De MIT R&D biedt de mogelijkheid tot subsidie van 35% van de kosten voor een samenwerkingsproject met een maximum van € 350.000. De MIT fondsen worden verdeeld per provincie. De MIT R&D is een zeer populaire subsidie die jaarlijks terugkomt en wordt beoordeeld op basis van een tender. Een kwalitatief sterke aanvraag is dus van belang om de subsidie binnen te halen.

Door de nauwe contacten bij de provincie en de ervaring met aanvragen in Zuid-Holland wist Craeghs precies wat er kwam spelen bij een MIT R&D in Zuid-Holland. Dit heeft uiteindelijk geleidt tot een succesvolle subsidieaanvraag voor FUL Foods en Lgem.

Meer weten?

Craeghs heeft ruime ervaring met MIT R&D projecten in heel Nederland. Werkt u samen met andere MKB partijen in ontwikkelingen of heeft u een project voor ogen? Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer 010 – 243 06 53 of via email op info@craeghs.nl om uw mogelijkheden te bespreken. Onze adviseurs helpen u graag om uw aanvraag op te stellen en deze in te dienen in het gebied waar u de hoogste slagingskans heeft.

Feiten en cijfers
Projecttitel Ontwikkeling van een heem productiesysteem o.b.v. algen
Subsidiebedrag € 301.802,00
Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren – R&D-Samenwerkingsproject (MIT R&D)
Projectpartners Logo FUL FoodsLogo Lgem
Subsidieverstrekker Logo provincie Zuid-Holland

 

Laatst gewijzigd 04-08-2022