project

SIOEN Industries: De Noordzee als zeewier-akker

SIOEN is een Belgische textielproducent die veel innovatieve producten uitbrengt. Zo leveren zij materiaal aan andere producenten, maar ontwikkelen en produceren ook specifieke textiel-toepassingen voor hun klanten. Dit varieert van relatief simpele producten, als een outdoor-jack, tot hightech toepassingen zoals kogelvrije vesten of professionele zeilboot-zeilen.

Icoon DoelwitIn dit 3-jarige project beoogt SIOEN, in samenwerking met Seaweed Harvest Nordsea, TNO en ECN part of TNO, de ontwikkeling van een industrieel kweeksysteem voor zeewier. Dit op basis van een innovatief -textiel-substraat dat SIOEN speciaal heeft ontwikkeld voor de optimale hechting van zeewier. Het kweeksysteem zal zo’n 2 hectare beslaan, waarmee verschillende inheemse zeewiersoorten worden gecultiveerd. Daarbij wordt het kweeksysteem nauwlettend gemonitord middels een Autonomous Underwater Vehicle (AUV) ontwikkeld door TNO.

Zeewier bevat veel eiwit en is lekker om te eten. Het kan zelfs worden gebruikt om bio-plastics en bio-brandstoffen te ontwikkelen. Er zitten daarnaast veel (milieu)voordelen aan de teelt van zeewier: van landbouw afkomstige voedingsstoffen worden door het zeewier opgenomen, evenals overtollige koolstofdioxide waardoor oceaanverzuring wordt tegengegaan, en vissen krijgen een veilige broedplek tussen de wieren. Deze facetten zullen binnen het project nader worden onderzocht door ECN part of TNO. Kortom, de perfecte ontwikkeling voor een circulaire economie!

Samenwerking met Craeghs

SIOEN en Craeghs hadden voor dit project nog niet samengewerkt. De ruime ervaring binnen SIOEN met subsidietrajecten zorgde er echter voor dat er al snel een fijne werkdynamiek ontstond. Binnen Craeghs is er veel kennis en ervaring met Agro & Food projecten en het verbouwen van zeewier, hierdoor kon er met minimale input een kwalitatief zeer sterke aanvraag worden geschreven.

Subsidieregeling: Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (2014-2020): Blue Economy

Voor dit project is subsidie verkregen uit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV / European Maritime and Fisheries Fund (EMFF)) van de Blue Economy call.
Het is nog niet bekend of er dit of volgend jaar een nieuwe openstelling komt van de Blue Economy regeling. Na 2020 wordt er ook gewerkt met een nieuw budget (2021-2027) voor de EU. In eerste voorstellen is er echter al aandacht voor de ontwikkeling van een nieuw fonds van meer dan € 6 miljard gericht op de maritieme economie en visserij. Dit laat zien hoe hoog deze ontwikkelingen staan op de agenda van de EU. Er zijn daarom ook voldoende andere regelingen waarop soortgelijke projecten kunnen inschrijven. Dit is dubbel zo wanneer er complementaire samenwerking tussen bedrijven, of samenwerking met kennisinstellingen wordt gezocht in een project.

En u?

Wilt u ook succes behalen met een Europees subsidietraject? Craeghs heeft veel ervaring met het verkrijgen van EU subsidie en kan u een eerlijke inschatting geven van uw kansen; zelfs goede projecten zijn niet gegarandeerd van subsidie vanwege de vele gegadigden. Onze adviseurs helpen u natuurlijk graag met het schrijven van uw aanvraag zodat u met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek! Bel 010 – 243 06 53 of stuur een email naar info@craeghs.nl

Feiten en cijfers
Projecttitel AlgaeDemo – Demonstration of large scale seaweed cultivation at open sea and the positive effects thereof on the ocean
Subsidieregeling EMFF: Blue Economy
Subsidiebedrag € 999.832
Projectpartners Logo Sioen Industries Logo Seaweed Harvest Holland Logo TNO
Subsidieverstrekker European Union logo

Laatst gewijzigd 16 februari 2021.