Wijziging Energie Investeringsaftrek vanaf 2024!

22.11.2023

Vanaf 1 januari 2024 wordt de Energie Investeringsaftrek (EIA) verlaagd van 45,5% naar 40%. Deze aanpassing heeft directe impact op bedrijven die van plan zijn te investeren in energie-efficiënte technologieën.

Het advies aan investeerders is om nog dit jaar duurzame investeringsplannen concreet te maken en in opdracht te geven om maximaal te profiteren van het huidige hogere aftrekpercentage!

Wat is EIA?

Om investeringen in energiezuinige technieken te stimuleren publiceert de overheid jaarlijks een nieuwe lijst met bedrijfsmiddelen die in aanmerking komt de Energie-Investeringsaftrek (EIA).

Met deze regeling kan een financieel voordeel worden verkregen doordat een bepaald percentage van de (maatwerk)investering in mindering gebracht mag worden op de fiscale winst, zodat minder belasting hoeft te worden betaald.

De EIA kan worden toegepast op investeringen in energiezuinige technieken en duurzame energie. Tot 45,5% van de investeringskosten (in 2023!) kunnen worden afgetrokken van de winst waardoor u minder winstbelasting betaalt; het voordeel is gemiddeld 11%. Voor 2023 is er een budget van € 249 miljoen. Dit is nog naast de gebruikelijke afschrijving en een lagere energierekening!

De EIA heeft voor elke sector wel verschillende investeringsmogelijkheden, van gebouwde omgeving tot agrarische omgeving en van transport tot industrie. Onder investering vallen zowel de aanschafkosten van het bedrijfsmiddel als additionele investeringen, zoals de inzet van eigen personeel of materialen uit eigen magazijn.

Aanvragen

Voor EIA geldt dat de investering binnen 3 maanden na het aangaan van de investeringsverplichting bij RVO moet zijn aangemeld. RVO toetst of de investering voldoet aan de voorwaarden. Er wordt elk jaar een uitgebreide energielijst opgesteld waarin bedrijfsmiddelen zijn vermeld die in aanmerking komen voor de regeling. Via deze link kunt u gemakkelijk bekijken of uw investering in de EIA lijst staat.

Ik ga investeren!

Heb je vragen over de impact van deze wijziging op je investeringsplannen? Neem gerust contact met ons op; we staan klaar om je te helpen met tips en inzichten! Je kunt ons bereiken via het telefoonnummer 010 – 243 06 53 of via email op info@craeghs.nl om de mogelijkheden van jouw investering(en) te bespreken.