Afbeelding MRE

Nieuwe openstelling voor Circulaire Economie projecten

26.03.2024

Ontwikkel je innovatieve circulaire producten, processen of diensten die binnen 10 jaar klaar zijn voor de Nederlandse markt? Dan kun je tot 15 augustus 2024 subsidie aanvragen vanuit de regeling Kennis en Innovatie Agenda – Circulaire Economie (KIA CE).

KIA Circulaire Economie

Binnen een circulaire economie worden grondstoffen minimaal gebruikt door reststromen zo hoogwaardig mogelijk op te waarderen en materialen zo duurzaam mogelijk te gebruiken zonder de natuur te schaden. Als je plannen hebt om de circulaire economie te bevorderen door samen te werken met andere bedrijven of onderwijsinstellingen, kun je subsidie aanvragen voor jouw industrieel of experimenteel onderzoek. Het doel is om binnen 10 jaar het circulaire product, de dienst of het proces op de Nederlandse markt te brengen.

  • Verhoging van de grondstoffenefficiëntie: er zijn minder grondstoffen nodig om dezelfde hoeveelheid producten te produceren.
  • Kleinere ecologische footprint: de biodiversiteit verbetert of er is minder vervuiling.
  • Minder CO2- en/of andere uitstoot van broeikasgassen in Nederland.
  • Verbetering van de leveringszekerheid van kritieke grondstoffen: dit zijn grondstoffen die belangrijk zijn voor onze economie, maar grotendeels geïmporteerd worden vanwege de beperkte beschikbaarheid in de Europese Unie.

Productgroepen

Je kunt subsidie aanvragen wanneer jouw project past binnen de volgende thema’s en productgroepen:

Transitieagenda Productgroepen
Maakindustrie Hijs-, hef- en transportwerktuigen, machinebouw, medische apparatuur, productieapparatuur, elektromotoren, generatoren en transformatoren
Consumptiegoederen Elektrische en elektronische apparaten, meubels, textiel, verpakkingen, en wegwerpproducten (geen plastic)

Budget en Deadlines

De deadline voor het aanvragen van de subsidie is 15 augustus 2024. Het totale budget van de openstelling bedraagt € 2.500.000, en de maximale subsidie per project is € 500.000. Het subsidiepercentage ligt tussen de 25% en 80%, afhankelijk van de werkzaamheden en de omvang van de aanvragers. Binnen deze subsidie wordt er gewerkt met een vast uurtarief van € 60.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet het project voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Het project is gericht op technologisch onderzoek en technologische ontwikkeling, of onderzoek naar het gedrag van consumenten, bedrijfsmodellen of verdienmodellen, of een combinatie hiervan.
  • De looptijd van het project is maximaal 2 jaar.
  • De samenwerking bevat ten minste één ondernemer.

En Verder?

Het aanvragen van subsidie kan veel tijd kosten. Wij kunnen je helpen bij het aanvragen van subsidie, zodat jij je volledig kunt richten op jouw ontwikkeling. Ons team van adviseurs heeft veel ervaring met subsidies binnen de circulaire economie en denkt graag met je mee over hoe jouw project het best kan worden vormgegeven om de slagingskans te vergroten. Neem voor meer informatie contact met ons op via 010 – 243 06 53 of stuur een e-mail naar info@craeghs.nl. We bekijken vrijblijvend de mogelijkheden!