WBSO 2023

WBSO-aanvraag 2024

06.11.2023

Vanaf 8 november 2023 heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de aanvraagperiode voor WBSO-subsidies voor 2024 geopend. Door de aanvraag vóór 20 december 2023 in te dienen, kun je al in januari 2024 gebruikmaken van deze subsidie. Wij staan klaar om een snelle en kwalitatieve subsidieaanvraag te verzorgen. Wil je weten of je het volledige potentieel uit de WBSO kunt halen?

Wijzigingen ten opzichte van 2023

Voor 2024 zijn er geen wijzigingen doorgevoerd in de voorwaarden en parameters van de WBSO. Het budget voor komend jaar zal € 1.446 miljoen bedragen. Daarnaast kan net zoals in 2023 de WBSO het hele jaar door worden aangevuld met extra uren en projecten. Ook de tarieven blijven in 2024 gelijk:

• Het tarief in de eerste schijf bedraagt 32%;
• Het tarief eerste schijf voor starters is 40%;
• De grens van de eerste schijf is € 350.000 R&D-(loon)kosten;
• Het tarief voor de tweede schijf bedraagt 16%.

Wie komt in aanmerking?

Iedere ondernemer in Nederland kan een WBSO-aanvraag indienen, wanneer:
• Je zelf het speur- en ontwikkelingswerk uitvoert;
• De technologische ontwikkeling nieuw is voor je organisatie;
• Er technische knelpunten bij de ontwikkeling aanwezig zijn;
• De werkzaamheden (grotendeels) nog plaats moeten vinden (je vraagt dus vooraf WBSO aan);
• Projecten vinden plaats in de EU en worden uitgevoerd door werknemers op jouw loonlijst, waarvoor in Nederland loonheffing wordt ingehouden.

Wat komt voor WBSO in aanmerking?

Je kunt de WBSO aanvragen voor twee soorten projecten: ontwikkelingsprojecten en technisch-wetenschappelijk onderzoek:
Ontwikkelingsprojecten
De WBSO ondersteunt projecten die technisch nieuw voor je zijn. Het kan gaan om het ontwikkelen van innovatieve producten, productieprocessen, software of een combinatie hiervan. Voor producten en productieprocessen moeten ze tastbaar en fysiek zijn. Alle ontwikkelingen moeten intern worden uitgevoerd en getest door jouw bedrijf.
Technisch wetenschappelijk onderzoek
Onderzoeksprojecten waarmee je nieuwe technische kennis genereert, kunnen onder bepaalde voorwaarden als technisch wetenschappelijk onderzoek worden aangemerkt. Het doel van dit onderzoek is een verklaring te geven voor een verschijnsel, welke niet te geven is op basis van algemeen toegankelijke kennis.

Waarom Craeghs?

Veel innovatieve bedrijven dienen elk jaar keurig hun WBSO-aanvraag in. Maar te midden van andere werkzaamheden en een gebrek aan expertise kunnen mogelijke voordelen over het hoofd worden gezien. Onze aanpak zorgt ervoor dat we het maximale uit jouw WBSO halen, terwijl we veel werk uit handen nemen. Craeghs heeft herhaaldelijk bewezen dat we met onze ervaring en kennis meer uit aanvragen kunnen halen. Bovendien biedt het indienen van de WBSO-aanvraag meer inzicht in jouw R&D-activiteiten, waardoor we makkelijker andere subsidiemogelijkheden kunnen identificeren.

Meer weten?

Ontwikkel je vaak nieuwe producten of systemen? Schrijf je jouw eigen software? Informeer dan vrijblijvend naar de mogelijkheden om WBSO-subsidie aan te vragen. Je kunt ons bereiken op 010 – 243 06 53 of mail naar info@craeghs.nl. Kijk voor meer informatie naar onze WBSO Tips & Tricks.