project

Cool Separations: EFC demonstratie Zuid-Afrika

Cool Separations BV is een spin-off van de TU Delft die zich richt op het ontwikkelen en commercialiseren van eutectische vrieskristallisatie (EFC). EFC is ontwikkeld door TNO en TU Delft met behulp van E.E.T. subsidie. Door een vloeistof met opgelost zout snel af te koelen ontstaan er ijs- en zoutkristallen, deze kunnen vervolgens gescheiden worden. Het proces is veel energie-efficiënter dan verdampingskristallisatie en bereikt zeer hoge zuiverheden.

EFC installatie ©Cool Separations

 

In Zuid-Afrika heeft Cool Separations een demonstratieproject uitgevoerd met het scheiden van afvalstromen uit de mijnbouw. Dit maakt het mogelijk om ruw materiaal terug te winnen maar ook om water te hergebruiken. Craeghs heeft geholpen bij het tot stand komen van dit project door subsidie uit de DHI-regeling aan te vragen.

Cool Separations heeft in Zuid-Afrika de EFC techniek voor het scheiden van afvalwater uit afgesloten mijnen (Acid Mine Drainage) gedemonstreerd. Dit kan namelijk een risico voor de drinkwatervoorziening zijn. In de proef hebben ze een stroom gescheiden tot zuiver water, zuiver natriumsulfaat en een kleine reststroom. Door de succesvolle demonstratie heeft Cool Separations meerdere systemen kunnen verkopen in Zuid-Afrika.

De Demonstratieprojecten DHI regeling is er om het demonstreren van technologieën, kapitaalgoed of diensten in DHI-landen goedkoper te maken. Wat u wilt demonstreren, moet nieuw op de markt zijn in het land waar u de demonstratie wil houden. Ook is de omvang van het project beperkt, dit mag niet groter zijn dan noodzakelijk voor de demonstratie. Als u voldoet aan de voorwaarden is 50% subsidie van kosten mogelijk tot een maximum van €200.000. Bent u van plan om een nieuwe techniek te introduceren in het buitenland? Neem dan contact met ons op en we kunnen in een vrijblijvend gesprek uw mogelijkheden doornemen. U kunt ook nog wat meer lezen over de DHI-regeling.

Projecttitel Demonstration project Acid Mine Drainage in South-Africa
Subsidieregeling DHI Demonstratieproject
Projectwebsite Cool Separations BV