Foto van indampingsinstallatie project

DHE en VP-HoBe: 1ste plaats MIT R&D Zuid-Holland

Vloeibare reststromen zijn te vinden in allerlei industrieën. Normaliter worden deze stromen geconcentreerd met behulp van indampen, het ‘wegkoken’ van het oplosmiddel. Voor sommige stoffen is dit echter geen optie door het vrijkomen van ongewenste gassen. Die gassen vormen een isolerende laag aan de binnenkant van de condensor, wat de efficiëntie van het proces aantast. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om producten met veel carbonaat in te dampen.

Icoon DoelwitDen Hollander Engineering (DHE) en VP-HoBe (VP) zagen ruimte voor een oplossing die ook met deze reststromen overweg kan. Ze willen daarom een modulaire ontgasser ontwikkelen die in combinatie met een indamper praktisch alle vloeibare stromen kan concentreren, door het gas uit de stromen te halen vóór het indampen. Die ontwikkeling vergt echter een significante investering. In overleg met Craeghs hebben DHE en VP daarom besloten om een MIT R&D aanvraag in te dienen. Deze is uitgewerkt door Craeghs. Het project en de samenwerking was zo sterk dat het als éérste is geëindigd in de beoordeling van Zuid-Holland.

Rang Topsector Deelnemer Project titel Provincie
1 Chemie Den Hollander Engineering BV De indamper van de toekomst Zuid-Holland
VP-HoBe BV Limburg
2 Logistiek BouwAanvoerders Regie over de bouwlogistiek Zuid-Holland
APC Groep Holding BV Zuid-Holland
Way2Web B.V. Utrecht
3 Chemie Van Putten Instruments B.V. Innovatieve Flowmeter voor de Procesindustrie Zuid-Holland
Promolding Zuid-Holland
Samenwerking met Craeghs

VP en Craeghs zijn al lange tijd partners. Craeghs zorgt er jaarlijks voor dat er WBSO wordt aangevraagd voor VP en er is daarnaast een keer een Crossroads project binnengesleept. Toen VP in contact kwam met DHE was het daarom vanzelfsprekend dat de mogelijkheden voor subsidie ter sprake zouden komen. DHE was nog weinig bekend met de subsidiewereld en is door VP doorverwezen naar Craeghs. De adviseurs van Craeghs hebben de activiteiten doorgenomen en zijn begonnen met het aanvragen van WBSO. Dit beviel dusdanig dat Craeghs op zoek is gegaan naar meer mogelijkheden. Vanwege de complementaire samenwerking tussen VP en DHE bleek de MIT R&D de juiste match. Het aanvragen van de subsidie ging daarbij bijzonder soepel vanwege het hoge kennisniveau en de open en warme cultuur bij alle partijen. Craeghs begeleidt momenteel VP en DHE door het gehele traject en houdt nieuwe regelingen in de gaten.

Subsidieregeling: MIT

Binnen de MIT regeling (MKB innovatiestimulering topsectoren) zijn er twee soorten projecten mogelijk. Er kunnen haalbaarheidsstudies worden verricht of er kan worden gewerkt aan R&D samenwerkingen. MIT R&D biedt de mogelijk tot subsidie van 35% van de kosten voor een project met een maximum van € 350.000. De MIT fondsen worden verdeeld per provincie. Afhankelijk van de samenstelling van uw samenwerking kunt u uw kansen vergroten door aan te vragen in de juiste provincies.

En u?

Craeghs heeft ruime ervaring met MIT R&D projecten in heel Nederland. Werkt u samen met andere MKB partijen in ontwikkelingen of heeft u een project voor ogen? Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer 010 – 243 06 53 of via email op info@craeghs.nl om uw mogelijkheden te bespreken. Onze adviseurs helpen u graag om uw aanvraag op te stellen en deze in te dienen in het gebied waar u de hoogste slagingskans heeft.

Feiten en cijfers
Projecttitel De indamper van de toekomst: De ontwikkeling van een modulaire ontgasser voor de verwerking van alle vloeibare (rest)stromen
Subsidieregeling MIT R&D
Projectpartners Logo Den Hollander EngineeringLogo VP-HoBe
Subsidieverstrekker Logo Provincie Zuid-Holland

Laatst gewijzigd 16 februari 2021.