Afbeelding RMF project

RMF Europe: invriezen zonder kwaliteitsverlies

Het vers invriezen van voedsel is een gezonde en duurzame manier om voedsel langdurig te bewaren, die bovendien voedselverspilling helpt voorkomen. Maar conventioneel invriezen is niet zonder nadelen. Tijdens het invriezen beschadigen ijskristallen de celwanden van versproducten. Daardoor kunnen kleur, structuur en smaak achteruit gaan. Ook verliest het voedsel volume tijdens het ontdooien. Radio Magnetic Freezing (RMF) technologie brengt hier verandering in. Door ijskristallen tijdens het vriesproces zo klein mogelijk te houden wordt beschadiging van celwanden voorkomen. Zo ontstaan diepvriesproducten die de kwaliteit van vers kunnen evenaren. Helaas is Radio Magnetic Freezing tot nu toe alleen in kleine batches mogelijk. Dat maakt het proces arbeidsintensief en kostbaar, waardoor het slechts aan exclusieve producten voorbehouden is.

RMF Europe is in 2018 als startup aan de slag gegaan om RMF-techniek in de Europese voedselindustrie uit te rollen. RMF Europe is gevestigd in het gebouw van Food Tech Brainport in Helmond, waar het deel uitmaakt van een netwerk hightech bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. Om de volgende stap te zetten heeft RMF Europe de handen ineengeslagen met Nobleo Technology en Felcon. Met de ontwikkeling van een continu proces voor Radio Magnetic Freezing wordt de techniek commercieel schaalbaar voor allerlei voedselproducten. Hiervoor wordt een pilot continue RMF-proceslijn opgezet waarmee uitgebreid getest wordt, zodat een commercieel ontwerp ontwikkeld kan worden. En waar dat toe kan leiden? Nieuwe exportmogelijkheden voor kwetsbare versproducten, een forse vermindering van voedselverspilling en tot 20% minder energieverbruik dan conventionele vriesmethoden.

Samenwerking met Craeghs

Dankzij de langdurige samenwerking met Nobleo en een eerdere MIT haalbaarheid aanvraag voor RMF Europe zag Craeghs direct mogelijkheden om ook voor dit project een aanvraag in te dienen binnen de MIT R&D subsidieregeling. Dankzij de technische achtergrond van de Craeghs adviseurs was het mogelijk om kort voor de deadline de input van de samenwerkende partijen om te zetten naar een geslaagde MIT R&D aanvraag. Ook na de honorering blijft Craeghs het proces volgen en begeleiden. Zo kunnen de samenwerkingspartners zich ongestoord richten op het project. En zo hoort het.

Subsidieregeling: MIT R&D

Binnen de MIT regeling (MKB innovatiestimulering topsectoren) zijn er twee soorten projecten mogelijk. Er kunnen haalbaarheidsstudies worden verricht of er kan worden gewerkt aan R&D samenwerkingen. MIT R&D biedt de mogelijk tot subsidie van 35% van de kosten voor een project met een maximum van € 350.000. De MIT fondsen worden verdeeld per regio. Afhankelijk van de samenstelling van uw samenwerking kunt u uw kansen vergroten door aan te vragen in de juiste provincies.

En u?

Craeghs heeft ruime ervaring met MIT R&D projecten in heel Nederland. Werkt u samen met andere MKB partijen in ontwikkelingen of heeft u een project voor ogen? Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer 010 – 243 06 53 of via email op info@craeghs.nl om uw mogelijkheden te bespreken. Onze adviseurs helpen u graag om uw aanvraag op te stellen en deze in te dienen in het gebied waar u de hoogste slagingskans heeft.

Feiten en cijfers
Projecttitel Continuous Radio Magnetic Freezing (RMF): vriesproces voor superieure kwaliteit vriesvers producten
Subsidieregeling MIT R&D
Projectpartners afbeelding partners RMF
Subsidieverstrekker Logo Noord-Brabant