project

Zorgrobot SARA: dé assistent van de zorg

We horen het dagelijks, de zorg raakt ontwricht door de toenemende vergrijzing en het tekort aan zorgpersoneel. Niemand lijkt een goede oplossing te hebben voor het groeiende probleem in de zorgsector, maar de techneuten bij SARA Robotics weten raad; zorg is mensenwerk, maar technologie kan helpen!

SARA Robotics is gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven waar het bedrijf werkt aan de ontwikkeling van de autonome zorgrobot SARA. Het doel van SARA is om de werklast van professionele zorgverleners te verlichten, maar tegelijk ook persoonlijke interactie te bieden aan de bewoners van zorginstellingen. Voor dit laatste heeft het zorgpersoneel door de hoge druk helaas niet altijd meer de tijd.

Op interactieve wijze probeert SARA iedere bewoner te leren kennen en bouwt voor iedereen een persoonlijk profiel op. Zo worden persoonlijke interesses, belangrijke levenservaringen en dagelijkse routines onthouden om bewoners betekenisvolle interactie en ondersteuning te kunnen bieden. Hiermee is SARA in staat een stukje eigen regie terug te geven in het dagelijkse leven van de bewoners en tevens werkdruk bij personeel te verlichten.

Samenwerking met Craeghs

Het SARA team bestaat uit gedreven programmeurs die hun steentje willen bijdragen om de zorg persoonlijker en beter te maken. Dit doen zij in samenwerking met zorginstellingen, zorgmedewerkers én cliënten. Dat hier veel kosten mee gemoeid zijn is duidelijk en dus ging Craeghs op zoek naar subsidiemogelijkheden voor SARA.

Uiteraard bleek WBSO de eerste regeling om aan te vragen, want met eigen ontwikkelaars op de payroll kon hiermee de af te dragen Loonbelasting al snel worden gereduceerd. Maar dat dit niet de enige aan te vragen subsidieregeling zou zijn, had het Craeghs team al snel in de gaten. SARA ontwikkelt niet alleen een technisch uitdagend product, het werkt hierbij ook nauw samen met andere innovatieve bedrijven. Vanuit Metropoolregio Eindhoven werd dus de MRE regeling met succes aangevraagd en ook de MIT R&D-regeling werd positief beoordeeld.

SARA ziet nog veel meer mogelijkheden om de komende jaren te innoveren, want ontwikkelingen op het gebied van AI, sensoren voor autonome navigatie, spraaktechnologie, etc. volgen elkaar in razend tempo op. Voor Craeghs veel werk dus, want ook de overheid zet momenteel vol in op technieken voor gepersonaliseerde zorg en dus gaan deze werelden elkaar vinden.

En u?

Bent u ook actief op het snijvlak van techniek en zorg? Mogelijk zijn er dan subsidiekansen voor u, binnen Topsector Life Sciences, maar wellicht ook regionaal of internationaal. Wilt u weten wat er voor u mogelijk is? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek! Bel 010 – 243 06 53 of stuur een email naar info@craeghs.nl.

Laatst gewijzigd 30 maart 2022