Prinsjesdag 2021: WBSO voor volgend jaar aangepast

23.09.2021

Afgelopen week was het de derde dinsdag in september; Prinsjesdag. Zoals altijd heeft het (demissionaire) kabinet plannen gepresenteerd omtrent nieuwe regelgeving voor subsidies. Zo ook dit jaar. Dit zijn de belangrijkste aanpassingen voor de WBSO van 2022:

Doorlopend indienen WBSO mogelijk

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 2022 WBSO-aanvragen elkaar kunnen overlappen. Hierdoor kunt u als bedrijf beter inspelen op nieuwe S&O-projecten en eerder extra verwachte uren, kosten of uitgaven voor reeds toegekende S&O-projecten opvoeren. U hoeft niet meer te wachten alvorens uw aanvraagperiode is afgerond. Echter, het maximum van 4 aanvragen per jaar blijft gelden.

Vereenvoudiging verrekensystematiek

Ook wordt de S&O-afdrachtvermindering flexibeler en sneller toepasbaar, omdat de aftrekpost volledig mag worden toegepast bij de eerste loonaangifte na afgifte beschikking. Tot op heden moest de S&O-afdrachtvermindering evenredig over de resterende aangiftetijdvakken worden toegepast binnen de periode van de S&O-verklaring.

Verduidelijking op te voeren kosten en uitgaven bij mededeling

Het voornemen is dat in de mededeling alleen bedragen worden opgevoerd voor kosten en uitgaven die zijn opgenomen in de S&O-aanvraag en waarvoor een S&O-verklaring is afgegeven.

WBSO-percentages terug naar oude niveau

De WBSO-percentages waren in 2021 als gevolg van de Coronacrisis verhoogd. Deze verhoging wordt nu voor 2022 teruggedraaid, zie hieronder de nieuwe (oude) percentages. Het budget voor de WBSO in 2022 zal € 1,336 miljard zijn.

  • Het tarief in de eerste schijf bedraagt 32%;
  • Het tarief eerste schijf voor starters is 40%;
  • De grens van de eerste schijf is € 350.000 R&D-(loon)kosten;
  • Het tarief voor de tweede schijf bedraagt 16%.
Wilt u meer weten?

Wilt u nog meer weten over de WBSO? Bekijk de andere delen uit de serie WBSO Tips & Tricks. Eerder hebben we het al gehad over forfaitair vs. uren-kosten, WBSO controles, de Innovatiebox, en het schuiven met uren. Bekijk ook ons klantverhaal met Image Building over welke innovaties in de WBSO kunnen. Heeft u een vraag die nog niet beantwoord is? Neem contact met ons op en we helpen u graag verder! Bel 010 – 243 06 53 of mail naar info@craeghs.nl.