DHI: dé regeling voor mkb’ers met internationale ambities

12.09.2023

Bent u als mkb’er van plan zaken te doen over de grens? Of ziet u kansen om buitenlandse investeerders aan te trekken? Dan kunt u mogelijk de DHI-subsidieregeling gebruiken om uw ambities te realiseren!

 

DHI

Het doel van de DHI-regeling is het verhogen en versterken van het aantal Nederlandse ondernemingen dat succesvol zaken doet over de grens. De regeling is gericht op mkb-ondernemingen met internationale ambitie. Projecten in vrijwel alle landen kunnen voor de DHI in aanmerking komen. Voor projecten in fragiele staten of focuslanden en voor groene projecten zijn hogere subsidiepercentages beschikbaar. De DHI-regeling bestaat uit drie modules, ieder met zijn eigen doel en regelgeving. De DHI kan jaarrond aangevraagd worden, tot het maximale budget overschreden wordt.

  1. Demonstratieprojecten

Met deze module kunt u een technologie, product of dienst in een van de DHI-landen demonstreren. Uw doel is dan om lokaal aan meerdere partijen aan te tonen dat uw technologie, product of dienst werkt, en effectief en rendabel is in het land. De maximum subsidie bij een demonstratieproject is € 200.000 per project.

  1. Haalbaarheidsstudies

Een potentiële klant in een van de DHI-landen geeft in een intentieverklaring aan dat hij wil investeren in uw Nederlandse technologie, kapitaalgoed of dienst. Eerst wil dit bedrijf onderzoeken of deze investering technisch en financieel haalbaar is. Dit onderzoek kunt u uitvoeren met steun vanuit de DHI regeling. Voor een haalbaarheidsstudie is tot maximaal € 100.000 beschikbaar.

  1. Investeringsvoorbereidingsstudies

Met de investeringsvoorbereidingsstudie wil het ministerie van Buitenlandse Zaken de economische positie van Nederland versterken door investeringen in ontwikkelingslanden te stimuleren. Hiervoor onderzoekt u of het technisch en financieel haalbaar is voor uw bedrijf om te investeren in één van de DHI-landen. U gaat een nieuwe productie- of dienstenfaciliteit opzetten in het doelland, of uw bestaande faciliteit uitbreiden. U bent niet verplicht om daadwerkelijk te investeren, maar u weet wel waar u aan toe bent. Voor een investeringsvoorbereidingsstudie is tot € 100.000 subsidie mogelijk.

 

Opkomende landen en groene projecten

Een DHI-project kan een hoger subsidiepercentage ontvangen als het project bijdraagt aan de ontwikkeling van opkomende landen. Voor projecten in fragiele staten en focuslanden geldt daarom een verhoogd subsidiepercentage van maximaal 60%. De actuele lijst met DHI-focuslanden is hier te vinden. Daarnaast richt de DHI zich sinds 2023 ook op groene projecten. Als uw project een wezenlijke bijdrage levert aan verduurzaming, kan het subsidiepercentage oplopen tot maximaal 70%!

 

En nu?

Craeghs Consultancy heeft ruime ervaring met het succesvol indienen van DHI-aanvragen. Heeft u interesse in de DHI-regeling? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies over hoe u een subsidie aan kunt vragen voor uw internationale project. U kunt contact met ons opnemen via 010 – 243 06 53 of mail naar info@craeghs.nl.

Laatst gewijzigd op 12 september 2023