Beslist.nl online winkelcentrum

EIA en MIA/Vamil lijsten 2023 gepubliceerd!

26.01.2023

Om investeringen in energiezuinige en milieuvriendelijke technieken te stimuleren publiceert de overheid jaarlijks nieuwe lijsten met bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA) en Milieu Investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA/Vamil). Met deze regelingen kan een financieel voordeel worden verkregen doordat een bepaald percentage van de (maatwerk)investering in mindering gebracht mag worden op de fiscale winst, zodat minder belasting hoeft te worden betaald.

EIA

De EIA kan worden toegepast op investeringen in energiezuinige technieken en duurzame energie. Tot 45,5% van de investeringskosten kunnen worden afgetrokken van de winst waardoor u minder winstbelasting betaalt; het netto voordeel is gemiddeld 11%. Voor 2023 is er een budget van € 249 miljoen. Dit is nog naast de gebruikelijke afschrijving en een lagere energierekening!

De EIA heeft voor elke sector wel verschillende investeringsmogelijkheden, van gebouwde omgeving tot agrarische omgeving en van transport tot industrie. Onder investering vallen zowel de aanschafkosten van het bedrijfsmiddel als additionele investeringen, zoals de inzet van eigen personeel of materialen uit eigen magazijn.

MIA/Vamil

De MIA en Vamil zijn twee aparte regelingen, maar veel bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA komen ook in aanmerking voor de Vamil. Binnen de MIA kunt u tot 45% van het investeringsbedrag aftrekken van uw winst. Wanneer een bedrijfsmiddel voor Vamil in aanmerking komt, mag tot 75% van de investering willekeurig worden afgeschreven! Dat kan op een door uzelf te bepalen moment en levert mogelijk een liquiditeit- en rentevoordeel op. Het belastingvoordeel kan daardoor netto oplopen tot 14%!

Voor zowel EIA als MIA geldt dat de investering binnen 3 maanden na het aangaan van de investeringsverplichting bij RVO moet zijn aangemeld. RVO toetst of de investering voldoet aan de voorwaarden. Er wordt elk jaar een uitgebreide energielijst en milieulijst opgesteld waarin bedrijfsmiddelen zijn vermeld die in aanmerking komen voor de regeling. Via deze link kunt u gemakkelijk bekijken of uw investering in een van beide lijsten staat.

Staat mijn bedrijfsmiddel op de lijst?

Buiten de bedrijfsmiddelen in deze lijsten is het ook mogelijk om afwijkende investering te melden. Dit kan aantrekkelijk zijn omdat uw product daarmee bij uw klanten een financieel voordeel oplevert!
We ondersteunen u graag bij het aanvragen van de EIA of MIA/Vamil. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer 010 – 243 06 53 of via email op info@craeghs.nl om de mogelijkheden van uw bedrijfsmiddel te bespreken.