Eurostars 5e call binnenkort open

06.06.2023

Heeft u een R&D project op het oog met een internationale partner? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een Eurostars subsidie! Tussen 14 juli en 14 september 2023 is het mogelijk om een aanvraag in te dienen. Deze openstelling komt in grote lijnen overeen met de voorgaande openstellingen: snellere goedkeuringstijden en subsidiepercentages tot 50%!

Eurostars

Het Eurostars Programma is onderdeel van een Europees samenwerkingsprogramma (EUREKA), opgericht ter stimulatie van innovatie binnen Europa. Het biedt ondersteuning aan (kleine) bedrijven die speur- en ontwikkelingswerk (R&D) uitvoeren om marktgerichte technologische ontwikkeling uit te voeren. Dankzij de Eurostars regeling kunnen potentierijke bedrijven hun time-to-market verkorten en de technische risico’s verkleinen. Op deze manier kunnen kleine bedrijven zich sneller ontwikkelen in omzet en aantal medewerkers.

Deelnemende landen

De 5e call van het Eurostars Programma geldt voor alle Eurostarslanden, op enkele uitzonderingen na: Griekenland, Israël en Slovenië hebben laten weten niet deel te nemen aan deze openstelling. Dit betekent dat partners uit deze landen in de 5e call geen subsidie kunnen aanvragen en alleen mee kunnen doen aan voor eigen rekening.

Voorwaardes

De maximale subsidie voor de uit Nederland betrokken deelnemers bedraagt € 500.000 per project en alleen onderzoeks- en ontwikkelactiviteiten worden gefinancierd. De subsidiepercentages voor Eurostars projecten zijn 50% voor mkb-bedrijven en kennisinstellingen, en 40% voor grote bedrijven. Het aanvragen van een Eurostars subsidie gaat in twee stappen. Eerst moet het voorstel internationaal goedgekeurd worden. Als dit gelukt is zal de subsidie door RVO aan de Nederlandse partij van het consortium worden toegekend. Let wel: voor projectdeelnemers uit andere landen kunnen ook weer afwijkende subsidiepercentages en maximale bedragen gelden, afhankelijk per land.

Voor het project en consortium gelden de volgende eisen:

  • Het project wordt geleid door een innovatief mkb-bedrijf uit een Eurostarsland;
  • Het consortium bestaat uit ten minste 2 onafhankelijke entiteiten uit minimaal 2 Eurostarslanden;
  • Het budget van het project wordt voor minstens 50% gedragen door het mkb;
  • Geen deelnemer of land is verantwoordelijk voor meer dan 70% van de projectkosten;
  • De totale projectduur is maximaal 36 maanden;
  • Het project heeft een exclusieve focus op civiele toepassingen.

Daarnaast geldt voor Nederlandse deelnemers ook de nationale voorwaarde dat er altijd een bedrijf moet zijn aangesloten bij het Nederlandse deel van het consortium om in aanmerking te komen voor subsidie.

Ik wil een aanvraag indienen!

Wilt u een Eurostars aanvraag indienen? Dan helpen we daar graag bij!  Het is verstandig om bij aanvragen van deze omvang een intermediair in te schakelen. Hoewel de uitvoeringsfase relatief simpel is, is het aanvragen juist complex. Geïnteresseerd? Neem voor meer informatie contact met ons op 010 – 243 06 53 of stuur een mailtje naar info@craeghs.nl. Bekijk ook eens ons voorbeeldproject met Fizyr en de Zwitserse machinebouwer BIKO, waarin een AI-model is ontwikkeld om wasgoed te verwerken.