MOOI-regeling (Missiegedreven Onderzoek Ontwikkeling en Innovatie) opent binnenkort!

20.02.2024

Werkt u binnenkort samen met andere partijen aan een complete, innovatieve oplossing die bijdraagt aan de energie- en klimaatdoelen voor elektriciteit, gebouwen of industrie? En ligt hierbij de focus op het gebruik in de praktijk, met oog voor de technische en sociale factoren die de slagingskans vergroten? Dan is de Missiegedreven Onderzoek Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) regeling wellicht interessant voor u!

De MOOI-regeling

In het Klimaatakkoord staat dat Nederland in 2050 een energiesysteem wil hebben zonder CO2-uitstoot. De MOOI-regeling stelt dit doel centraal. De innovatieve oplossingen moeten op tijd en flink bijdragen aan de klimaatdoelen. In het consortium moeten alle disciplines en perspectieven samenkomen; ondernemers, wetenschappers, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden. Daarbij is het belangrijk dat er focus ligt op de technische en sociaal-maatschappelijke factoren die invloed hebben op de slagingskans van de innovatie.

De subsidie kan aangevraagd worden voor projecten met verschillende thema’s; Elektriciteit, Gebouwde omgeving en Industrie. Binnen het thema Elektriciteit passen projecten die zich richten op meer opwek van zonne- en windenergie op land en zee. Het MOOI-thema Gebouwde omgeving richt zich op grootschalige verduurzaming van bestaande woningen en utiliteitsgebouwen. Als laatste passen binnen het thema Industrie projecten die industriële productieprocessen en producten van de industrie duurzamer maken.

Budgetten en openstelling

Er is in 2024 een budget van € 61.050.000 beschikbaar voor alle MOOI-thema’s. Er kan maximaal € 4 miljoen subsidie aangevraagd worden voor het totale project. Binnen de MOOI-subsidie zijn er mogelijke subsidiepercentages van 25-80% (35-60% voor MKB partijen).

Vanaf 19 maart t/m 18 april 2024 kunnen er vooraanmeldingen ingediend worden. Hierin moet het plan in grote lijnen en de beoogde samenwerking al duidelijk zijn. Een vooraanmelding is verplicht om uiteindelijk een volledige aanvraag in te kunnen dienen. Vanaf 4 juni t/m 5 september 2024 kunnen dan volledige aanvragen ingediend worden. Deze worden gerangschikt op basis van de beoordelingscriteria. De beste projecten ontvangen subsidie.

Voorwaarden

Voor het indienen van een MOOI-aanvraag, moet uw project aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • U heeft een samenwerkingsverband met minimaal 3 ondernemingen;
  • In uw project worden innovaties ontwikkeld die zich richten op de doelen uit het Klimaatakkoord;
  • Het project wordt uitgevoerd in een cross-sectoraal samenwerkingsverband, d.w.z. mkb’ers, leveranciers, afnemers, gebruikers en lokale partijen;
  • De totale projectkosten zijn minimaal € 2 miljoen;
  • Onderzoeksorganisaties maken niet meer dan 50% van de projectkosten;
  • De subsidie is minimaal € 25.000 per deelnemer.

 

Interesse gewekt?

Ziet u aanknopingspunten tussen uw project en de MOOI-regeling? Dan werken we graag met u samen aan uw subsidieaanvraag. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies over hoe uw project binnen de MOOI-regeling zou passen. U kunt ons telefonisch bereiken op  010 – 243 06 53 of via email op info@craeghs.nl.