MKB instrument op de schop: €15 miljoen investering mogelijk

01.07.2019

Het SME/MKB-instrument is een deel van het Europese Horizon 2020 subsidieprogramma. De subsidie is er voor innovatieve MKB bedrijven om producten of technologieën te demonstreren, op te schalen, of te commercialiseren op de Europese markt. De regeling wordt aangepast en dit jaar is de laatste mogelijkheid om op fase 1 (marktvalidatie) aan te vragen.

Wijzigingen

In het kader van Horizon Europe (2021-2027) gaat de regeling echter op de schop. Er worden een aantal substantiële wijzigingen doorgevoerd.

  • De naam van het programma wordt “EIC Accelerator” (RVO blijft MKB instrument aan houden).
  • Het ‘SME instrument: fase 1’, €50k voor marktvalidatie, wordt nog éénmaal uitgegeven (indienen tot 5 september 2019). Hierna zal het verdwijnen.
  • Fase 2 aanvragen blijven bestaan maar krijgen de mogelijkheid om buiten de subsidie ook een investering tot €15 miljoen te ontvangen. De subsidie ligt tussen €0.5 en €2.5 miljoen.
  • De subsidie is gericht op het gereedmaken van een product voor de markt, ze ondersteunt de ontwikkeling van Technology Readiness Level 6 (prototype) naar TRL 8 (eerste commerciële systeem). Hierboven is enkel een investering mogelijk.

 

Ook in de beoordeling worden wijzigingen gedaan, zo wegen nu alle drie de onderdelen (excellence, impact, implementation) van de aanvraag even zwaar in het totaal. Er moet tevens een pitch worden meegezonden met de aanvraag. Na de aankomende pilot fase zal de regeling hoogstwaarschijnlijk nog iets aangepast worden wanneer Horizon Europe (2021-2027) definitief van start gaat. Er is door de Europese Commissie voorgesteld om dan €10 miljard budget vrij te maken voor het programma.

Kunt u wel een investering gebruiken?

De adviseurs van Craeghs helpen u graag om de EIC Accelerator inzichtelijk te maken. Bel ons voor een vrijblijvend gesprek op 010 – 243 06 53 en we bekijken uw mogelijkheden.